Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chemik Zbořil vysoudil na univerzitě přes milion za nevyplacené odměny. Souviselo to s CATRIN, tvrdí

Bývalý zaměstnanec přírodovědecké fakulty a chemik Radek Zbořil vysoudil na olomoucké univerzitě odškodnění přes milion korun za nevyplacené odměny. Spory s vedením fakulty začaly po vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, kam Zbořil později přešel. Po univerzitě požadoval více než tři a půl milionu.

Chemik Radek Zbořil byl zaměstnancem olomoucké přírodovědecké fakulty do roku 2020. Tvrdí, že po vzniku vysokoškolského ústavu CATRIN, kam později přešel, zažíval šikanu a diskriminaci, a přišel o osobní hodnocení, odměny a další příplatky. Celkem požadoval více než 3,5 milionu korun.

"Ze strany děkana fakulty došlo k diskriminačnímu jednání. Žádnému jinému zaměstnanci odměny nekrátil. Ze zavedené praxe byl žalobce vyjmut, ostatním zaměstnancům byly odměny přiznány," konstatoval dnes v rozsudku předseda senátu Okresního soudu v Olomouci Libor Brokeš. Snížení osobního hodnocení bylo naopak oprávněné, soud tak Zbořilovi přiznal zhruba třetinu z požadovaných více než 3,5 milionu.

Zbořil se na místě odvolal, takže spor bude pokračovat u Krajského soudu. "Důležité je, že zaznělo, že ze strany pana děkana docházelo k diskriminaci," reagoval Zbořil.

Děkan přírodovědecká fakulty Martin Kubala se k dnešnímu rozsudku zatím nevyjádřil. "Vyjádřím se až po obdržení písemného rozsudku," řekl. V minulosti však jakoukoliv diskriminaci odmítl, argumentoval tím, že ke snížení osobního hodnocení, odměn a příplatků měl oprávnění. Své rozhodnutí vysvětloval například tím, že Zbořil přestal pracovat na některých projektech a že v některých případech porušil své pracovní povinnosti.

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání. Slíbil řešení CATRIN

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání, které navrhla přírodovědecká fakulta. Podle ní rektor porušil vysokoškolský zákon, když dal výpověď děkanovi fakulty. Tu rektor před pár dny stáhl. Za celou věcí je válka o vznik...

Spory v souvislosti se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN zastřešující špičková vědecká centra přírodovědecké fakulty dostávají Univerzitu Palackého již řadu let do velmi nepříjemné situace. Děkan fakulty Kubala dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů i zaměstnanců a s tím spojené ohrožení výuky. Fakulta je ostře proti, vznik ústavu ovšem schválily nejvyšší akademické orgány univerzity.

Rektor Martin Procházka dal loni na podzim děkanovi přírodovědy dokonce výpověď, a to jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Výpověď rektor koncem listopadu stáhl.

Důvodem výpovědi bylo to, že Kubala použil několik zaměstnaneckých emailů právě v soudním sporu se Zbořilem. Tomu etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků. Okolnosti, jak se Kubala k zaměstnaneckým emailům dostal a zda nedošlo ke zneužití soukromých údajů, prověřuje policie. Kubala o emaily požádal příslušné pracoviště univerzity oficiální cestou, jakékoliv překročení zákona odmítl.

Vedení CATRIN nedávno ubezpečilo, že je na jednání o rozdělení majetku připraveno. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, na přístupech zaměstnanců a studentů se nic nemění," řekl ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Kvůli válce o CATRIN předčasně odstoupil z funkce bývalý rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Radek Zbořil, soud, univerzita, přírodovědecká fakulta, diskriminace, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Jaroslav Miller, CATRIN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chemik Zbořil vysoudil na univerzitě přes milion za nevyplacené odměny. Souviselo to s CATRIN, tvrdí  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.