Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání. Slíbil řešení CATRIN

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání, které navrhla přírodovědecká fakulta. Podle ní rektor porušil vysokoškolský zákon, když dal výpověď děkanovi fakulty. Tu rektor před pár dny stáhl. Za celou věcí je válka o vznik superústavu CATRIN.

O odvolání rektora Martina Procházku dnes jednal akademický senát univerzity. Návrh neprošel. Pro bylo 5 senátorů, proti 16 a 1 senátor se zdržel hlasování. Aby bylo odvolání platné, muselo by ho podpořit minimálně 15 senátorů. 

Návrh na odvolání rektora podal akademický senát přírodovědecké fakulty. "Rektor porušil zákon o vysokých školách, když sdělil výpověď děkanovi přírodovědecké fakulty, obešel totiž pravomoci vrcholných akademických orgánů univerzity," zdůvodnil návrh na odvolání předseda akademického senátu přírodovědecké fakulty Karel Lemr. Rektor podle návrhu zároveň selhal při řešení etických kauz na univerzitě a tajil některé důležité informace. 

Rektor Procházka návrh na své odvolání označil za reakci na to, že podal návrh na odvolání děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu. "Důvody pro moje odvolání jsou zástupné, odvrací pozornost od hlavních problémů, a to je ochrana zájmů univerzity," reagoval rektor. Slíbil nicméně, že v etických kauzách bude do budoucna postupovat razantně a v souvislosti se spory okolo CATRIN navrhne ještě do konce letošního roku ve spolupráci s externími odborníky nový koncept řešení.

"Opravdu si z toho beru ponaučení pro zbytek svého mandátu, beru to pro sebe i jako určité memento," reagoval na zamítnutí svého odvolání Procházka.

Rektor dal děkanovi přírodovědy výpověď na začátku října, a to jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi ústavem CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Fakulta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku studentů. Výpověď rektor koncem listopadu stáhl.

Trestáte pouze děkana přírodovědy, vyčítá rektorovi olomoucké univerzity pět set padesát signatářů dopisu

Přes pět se padesát podpisů má otevřený dopis dvou pedagogů olomoucké přírodovědecké fakulty, který žádá rektora, aby vysvětlil okolnosti odvolání děkana fakulty. Signatáři se ptají, proč rektor trestá pouze děkana přírodovědy, se kterým je ve...

Důvodem výpovědi bylo to, že Kubala použil několik zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky. Okolnosti, jak se Kubala k zaměstnaneckým emailům dostal a zda nedošlo ke zneužití soukromých údajů, nyní prověřuje policie, protože Univerzita podala trestní oznámení. Kubala jakékoliv překročení zákona odmítl.

Spory o vznik vysokoškolského ústavu CATRIN zastřešující špičková vědecká centra přírodovědecké fakulty ohrožují olomouckou univerzitu již delší dobu. Děkan fakulty Kubala dlouhodobě kritizuje vyvedení majetku, projektů i zaměstnanců a s tím spojené ohrožení výuky. Vznik ústavu schválily nejvyšší akademické orgány.

Vedení CATRIN nedávno ubezpečilo, že je připraveno na další jednání o rozdělení majetku. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, na přístupech zaměstnanců a studentů se nic nemění," řekl ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Kvůli válce o CATRIN předčasně odstoupil z funkce bývalý rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky CATRIN, rektor, děkan, odvolání, senát, krize, válka, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Král

Kdyby lid věděl, co se opravdu na Úp děje, vzal by vidle a vyházel ty budižničemy. Zlodějna ve velkém.

Čtvrtek, 8. prosince 2022, 09:42Odpovědět

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka odvrátil své odvolání. Slíbil řešení CATRIN  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.