Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Centrum Olomouce ještě trochu více pro pěší. Magistrát upravuje dopravní režim

Ačkoliv je na olomouckém Horním náměstí zřízená pěší zóna, řidiči taxislužeb, zásobovacích vozů a dalších městských služeb tam mají povolený vjezd. Magistrát však hodlá dopravu v nejužším centru města ještě více zklidnit. V pěší zóně upravuje vedení města dopravní režim.

Od opatření si magistrát slibuje menší provoz na Horním náměstí a zklidnění dopravy v centru města. Radní na svém posledním jednání schválili změnu časového rozmězí, kdy mohou na Horní náměstí vjíždět vozidla zásobování a taxislužeb.

Nový dopravní režim
IZS, MMOl, TSMO, MPO: 0-24 h
cyklisté: 0-24 h
taxi: 18-11 h (nyní platí 0-24 h)
dopravní obsluha: 18-9 h (nyní platí 18-10 h)

 „Zároveň kvůli častému zneužívání ze seznamu povolení zmizí vjezd v režimu ‚zásobování potravinami.‘ Záměr nyní musí projít povolovacím procesem,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Změna režimu by mohla začít platit kolem poloviny letošního roku.

„Najít rovnováhu v nastavení dopravního režimu na Horním náměstí tak, aby byla zajištěna obsluha provozoven, ale zároveň bylo historické centrum města klidné, tak jak by si zasloužilo, není vůbec jednoduché. Intenzitu dopravy na Horním náměstí samozřejmě vnímáme my i Olomoučané. Nechceme znepříjemňovat život majitelům provozoven. Úpravou režimu chceme dopravu v centru přes den zklidnit a zejména zamezit zneužívání některých režimů povolení a také bezdůvodným průjezdům přes náměstí, kterými si mnozí jen zkracují cestu,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová (ANO).

Inspekce: Každá čtvrtá restaurace loni klamala v informování o složení jídla

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace loni klamala zákazníky a dávala do jídel jiné potraviny, než uváděla na jídelních lístcích, vyplývá z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Z povolení k vjezdu na Horní náměstí v určených časech by tak nově měl úplně zmizet režim „potraviny,“ který nyní povoluje vjezd mezi 12. a 14. hodinou. „Velice často bohužel dochází ke zneužívání tohoto režimu lidmi, kteří si během oběda dělají z Horního náměstí parkoviště,“ uvedla Ferancová.

Na Horní náměstí mimo vyznačené časy jednotlivých režimů tak budou moct vjíždět pouze majitelé karet k povolení vjezdu do pěší zóny. 

Záměr města nyní musí projít všemi povolovacími legislativními procesy. Po uplynutí správních lhůt může nově nastavený režim začít platit v průběhu první poloviny letošního roku.

„V nejbližší době by se pravděpodobně na pořad jednání ke zvážení úpravy dopravního režimu měla dostat také méně přísná část pěší zóny v centru, tedy oblast Dolního náměstí a Na Hradě,“ uzavřela Doleželová. Tam nyní mohou vjíždět vozidla IZS, taxislužeb a městských služeb nebo také cyklisté 24 hodin denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Snášel

Štítky Olomouc, doprava, pěší zóna, centrum Olomouce, Horní náměstí, dopravní režim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Olomouce ještě trochu více pro pěší. Magistrát upravuje dopravní režim  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.