Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co znamenají červená piana v centru Olomouce? Jde o petiční stánky

Tři červená piana, která se objevila v centru Olomouce, jsou petiční stánky olomouckých filharmoniků. Ti tak dávají najevo svůj nesouhlas se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii (MFO) a Moravské divadlo (MDO). Podle odborářů z MFO hrozí tímto krokem ztráta identity filharmonie a ztráta pracovních míst až pětiny současných hudebníků.

Tři petiční místa se objevila včera na Náměstí Hrdinů, Horním náměstí a na Tržnici. „Věříme, že dokážeme oslovit dostatečný počet spoluobčanů, kterým není osud filharmonie lhostejný. Pro umístění petičních stánků jsme zvolili frekventovaná místa v Olomouci, a protože jsme hudebníci, i jejich podoba odráží diskutované téma,“ vysvětlil v tiskové zprávě tento krok předseda Odborového klubu autonomní filharmonie Vojtěch Pospíšil.

Město nastínilo záměr sloučení Moravského divadla a filharmonie zhruba před rokem. Podle radnice by tímto spojením měla vzniknout moderní stabilní kulturní instituce 21. století, která bude stát na čtyřech hlavních pilířích – filharmonii, divadlu, vzdělávání a zahraniční spolupráci.

Olomoučtí filharmonici odmítají účast v pracovní skupině, která má naplánovat spojení s divadlem

Odmítavý postoj vůči plánovanému sloučení Moravské filharmonie Olomouc (MFO) a Moravského divadla Olomouc (MDO) potvrzují olomoučtí filharmonici. Proces fúze má připravit pracovní skupina, filharmonie ale do ní neplánuje zapojit své zástupce....

Podle náměstka pro kulturu Viktora Ticháka (Piráti a ProOlomouc) má být hlavním přínosem této fúze stabilita a rozvoj. „Díky vytvoření stabilního finančního modelu bude možné podporovat všechny pilíře zřizované instituce tak, aby byl její potenciál naplňován,“ doplnil Tichák. Olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) uvedl, že takováto instituce bude mít mnohem lepší možnost pro získávání evropských grantů. „Usilovat bude o to, aby mohla být financována kooperativně, tedy na bázi město – kraj – stát,“ dodal primátor.

Tento plán se ale od začátku nelíbí olomouckým filharmonikům. „Celé se to politici snaží překrýt jakýmsi pochybným, utopicky vznešeným projektem, který s velkou parádou před několika dny představili. Nemají cíl, nemají nastavené procesy, nemají zajištěné financování,“ uvedl Josef Vláčil, předseda Unie orchestrálních hudebníků MFO. Proti záměru města se loni také otevřeně postavily desítky umělců z celé republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zachraňte MFO

Štítky MFO, MDO, sloučení, filharmonie, divadlo, petice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

"Rozděl a panuj." - už 34 let tady máme Borrrdel a nezčetnéch žabomyšich válek o kšefty, ktery nikoho nezajimajó !

Neděle, 10. března 2024, 12:57Odpovědět

Co znamenají červená piana v centru Olomouce? Jde o petiční stánky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.