Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Hlavní město Moravy? Dlouho jím byla Olomouc, pak přišel zlom

Přestože Olomouc patří k největším českým městům, aktuálně je šestým největším, oficiálně je jen jedním ze čtrnácti krajských měst. Od svých počátků však byla hlavním městem Moravy a druhým městem českých zemí po Praze. Slavná minulost však náhle skončila, co se stalo?

Na začátek příběhu Olomouce, jakožto hlavního města Moravy, se musíme podívat až do časů Velkomoravské říše. Ta sice měla svá hlavní hradiště na jihovýchodní Moravě, ale Olomouc už tehdy patřila k významným centrům, o čemž svědčí vznik jednoho z biskupství staroslověnské církve založené Konstantinem a Metodějem. Ať už za zánikem Velké Moravy stály povodně a jiné přírodní katastrofy nebo útoky Maďarů a Avarů, Veligrad a hradiště v okolí zanikly, zatímco severněji položená Olomouc přetrvala. 

Dnes už hlavní město Moravy neexistuje, jelikož po 2. světové válce byla Morava jakožto správní celek zrušena, když vznikl severomoravský a jihomoravský kraj s centry v Brně a Ostravě. Ve středověku byla Ostrava bezvýznamným městečkem, ale Brno vytrvale soupeřilo s olomouckým rivalem o dominantní postavení moravského hlavního města.

Konflikt vznikl se závětí mocného přemyslovského knížete Břetislava, který rozdělil Moravu svým třem synům. Jenže moravské díly, tzv. úděly, nebyly stejně velké. Severní s centrem v Olomouci byl větší než jižní s centrem v Brně, od něhož se ještě oddělil znojemský úděl. 

Za vlády Lucemburků, kdy už bylo dávno po zániku údělu a existovalo moravské markrabství v němž vládla lucemburská sekundogenitura (vláda mladších synů krále), došlo k vzestupu Brna, kdy moravští Lucemburkové sídlili právě v tomto městě a snažili se ho na hlavní město země pozvednout. 

DRBNA HISTORIČKA: V Olomouci je muslimský hřbitov i mešita. Leží kousek za vojenskou nemocnicí

Ačkoliv se během první světové války zákopy českým vnitrozemím netáhly, i na našem území se lidé mohli setkat s odrazem válečného dění. V olomoucké vojenské nemocnici ležely stovky zraněných vojáků z Rakousko-Uherska, ale i jiných států válčících...

To se jim však úplně nepodařilo, i když se moravské zemské desky psaly na střídačku jednou v Olomouci a jednou v Brně, status hlavního centra země měla Olomouc, což potvrdil například Jiří z Poděbrad speciální listinou.

I když Morava neměla tak výrazné přirozené centrum jako Čechy Prahu nebo Slezsko Vratislav, největším městem byla dlouhodobě Olomouc. Měla výstavnější domy, dvůr olomouckých biskupů, tisklo se zde většina moravských tisků a především měla podstatně víc domů, to znamená více obyvatel. V polovině 16. století stálo 581 domů v Olomouci a jen 386 domů v Brně. Přesný počet obyvatel neznáme, ale na jeden dům ve městě muselo připadat průměrně 10 až 20 obyvatel.

Právě 16. století bylo obdobím největšího rozmachu Olomouce, jenže po časech slávy často přichází pád a ten se nevyhnul ani Olomouci. Po českém povstání zakončeném drtivou porážkou v bitvě na Bílé hoře roku 1620 zachvátil Evropu do té doby nejničivější válečný konflikt. Běsnění vojsk nebyla ušetřena ani Olomouc. Poté, co město na několik let obsadili Švédové, obyvatelé začali prchat, vojáci město plundrovali a především zemské desky byly odvezeny do Brna, a tím takřka z roku na rok Brno vyfouklo Olomouci tento správní primát mezi moravskými městy.

DRBNA HISTORIČKA: Výlet na Svatý Kopeček má hluboké historické kořeny. Chodí se tam skoro 400 let

Asi nejpopulárnější cílem výletníku v bezprostředním okolí Olomouce je bezpochyby Svatý Kopeček. Na jeho návrší najdeme kromě monumentální baziliky také zoologickou zahradu, jejíž návštěvníci snadno zaplní přilehlá parkoviště do posledního místa....

V Olomouci sice zůstalo sídlo biskupství a druhá nejstarší česká univerzita, ale obyvatel už ve Švédy zničeném městě žilo po válce jen zlomek. Ještě Marie Terezie roku 1762 titulovala Olomouc jako královské hlavní město, ale její syn reformátor, Josef II. udělal za touto slavnou minulostí města tečku roku 1782 svým výnosem.

Olomouc už defacto hlavním centrem Moravy dávno nebyla, nicméně svůj historický primát si město formálně dlouho drželo a ještě v polovině 20. století se v řadě dokumentů uváděla jako hlavní město, Brno naproti tomu jako zemské hlavní město. Po roce 1948 přestala být Morava samosprávnou zemí a celé historii o sporu mezi Brnem a Olomoucí byl učiněn konec.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, Olomouc, Morava, hlavní město, spor, Česko, Brno, Jihomoravský kraj, Velkomoravská říše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Hlavní město Moravy? Dlouho jím byla Olomouc, pak přišel zlom  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.