Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Senior z Olomouce naletěl podvodníkům. Z televize se dozvěděl, že hned dvakrát

Třiasedmdesátiletý senior z Olomoucka se obrátil na policisty s tím, že byl podveden. Během letošního léta dvakrát uvěřil reklamě o výhodné investici a za několik týdnů přišel dohromady o více než čtvrt milionu korun. Pachatelům hrozí jeden rok až pět let ve vězení.

„Oznamovatel uvedl, že koncem července 2024 reagoval na zaslanou SMS zprávu o výhodné investici s pomocí umělé inteligence slibující ziskovost až 90 %. Klikl na odkaz a zaregistroval se,“ vysvětlil v tiskové zprávě policejní mluvčí Libor Hejtman. Po registraci byl vyzván, aby vložil počáteční vklad. Tak přišel o prvních pět a půl tisíce.

Následně ho telefonicky kontaktoval údajný finanční poradce, který mu měl s dalším investováním radit. Asi po měsíci podvedený senior souhlasil s navýšením vkladu o dalších 2600 euro. „Domnělý poradce mu poradil, do kterých komodit má investovat, do ropy, zlata, zahraniční měny. Údajné zisky výrazně rostly a poradce na konci srpna muži nabídl, aby si z nich investor vybral 12 000 dolarů,“ dodal Hejtman. Senior s výběrem souhlasil, ale peníze na úcet nepřišly. 

Žena z Přerova uvěřila podvodné SMS o pokutě. Pachateli dala přístup ke čtvrtmilionovým úsporám

O více než čtvrt milionu korun přišla důvěřivá starší žena z Přerova, která se nechala ošálit podvrženou SMS zprávou vyzývající k zaplacení pokuty za dopravní přestupek. Uvěřila poté i falešnému bankéři, kterému dala přístup k internetovému...

Muž se od poradce dozvěděl, že převod blokuje jiná zahraniční společnost, která požaduje vratnou zálohu ve výši 3600 dolarů. Tu muž zaplatil a bylo mu slíbeno, že peníze i se zálohou bude mít na svém účtu do pěti dnů. To se nestalo a muž na konci září dostal zprávu, že je třeba ještě zaplatit 15% daň. To už ale senior rázně odmítl. Od té doby s ním poradce přestal komunikovat.

Ve stejnou dobu podvedený senior investoval ještě u druhé finanční společnosti. Scénář byl úplně stejný, jako v prvním případě. „V tomto případě byl ale vstupní kapitál 10 000 korun. K tomuto vkladu se měla připisovat denně částka 7 dolarů. Poradkyně mu po pár dnech nabídla možnost vyšších výdělků. Senior si vybral tu s investicí 103 000 korun s výdělkem 60 000 korun za měsíc,“ popsal mluvčí.

VIDEO: U nádraží v Zábřehu nechal kolo za desítky tisíc, za chvíli bylo pryč. Policie hledá muže ze záznamu

Jen krátká chvíle stačila k odcizení nezabezpečeného horského kola před nádražím v Zábřehu na Šumpersku. Majitel bicykl nechal ve stojanu a šel si do budovy koupit jízdenku. K dopravnímu prostředku zamířil neznámý muž, kterého zlákala snadná...

Když mu v polovině září falešná poradkyně nabídla vybrat 250 dolarů, peníze na účet muži opravdu přišly. Při dalším pokusu o výběr ale poradkyně s podvedeným mužem přestala komunikovat. Senior tak přišel dohromady o 260 tisíc korun. O tom, že byl podveden, se dozvěděl při sledování pořadu Na Stopě, kde byl popsán příběh stejně podvedených lidí.

Policie v této věci zahájila úkony trestního řízení a pachatelům hrozí za podvod až pět let vězení. „Pokud se rozhodnete zhodnotit své úspory, přistupujte k investicím s vysokou mírou obezřetnosti. Nedejte na lákavé reklamy slibující rychlý a vysoký zisk. Buďte opatrní,“ uzavřel Hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky senior, podvod, investice, falešný poradce, Na Stopě, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Olomouce naletěl podvodníkům. Z televize se dozvěděl, že hned dvakrát  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.