Švábi v restauraci v centru Olomouce. Inspekce zavřela prostory v suterénu

Autoři | Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Známá restaurace v samotném jádru hanácké metropole má od čtvrtka uzavřenou část provozovny, kontrola Státní potravinářské a zemědělské inspekce zjistila hned několik prohřešků proti hygienickým standardům. V přípravně omáček gastronomického podniku v Riegrově ulici inspektoři zaznamenali značný nepořádek i lezoucí hmyz.

Restaurace v jedné z hlavních ulic u Horního náměstí v Olomouci, která se zaměřuje na steaky či burgery má od čtvrtku 23. října zákaz využívání části svého zázemí. Inspektoři na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole zaevidovali osm problematických aspektů. Jednalo se například o výrazně zanedbaný úklid, výskyt hmyzích škůdců či riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. „V prostoru pro přípravu omáček, který se nacházel v suterénu provozovny, se v době kontroly vyskytoval lezoucí hmyz, nejspíš rus domácí. Živí i mrtví hmyzí škůdci se nacházeli na podlaze za lednicí, mrazicím boxem či za pracovními stoly naproti vstupu do přípravny. Inspektoři dále zjistili, že kontrolovaná osoba neměla zavedeny dostatečně účinné postupy pro dezinsekci,“ uvedli zástupci SZPI.

Myši, trus, špína a zbytky na podlaze. Inspekce zavřela rychlé občerstvení v Přerově

Inspektoři potravinářské inspekce zavřeli provozovnu rychlého občerstvení v Přerově, kam na jídlo pravidelně chodily stovky lidí. Uvnitř našli stopy po myších, špínu, zbytky na podlaze a zanedbaný úklid. Ukázalo se také, že při přípravě jídla se zde...

Výsledkem tak bylo rozhodnutí o uzavření části restauračního zařízení. „Byl uložen zákaz užívání prostor přípravy omáček, skladu brambor a zeleniny a průchozí chodby vedoucí do skladu, provozovna jakožto celek uzavřena nebyla,“ stojí na webu inspekce.

Pro zrušení zákazu je standardně potřeba opakovaná kontrola ze strany inspekce. „Je-li provozovna nebo její část uzavřena inspektorem SZPI, je to vždy na základě zjištění závažného porušení hygienických předpisů, kdy stav v provozovně nebo její části neumožňuje garantovat bezpečnost potravin nebo pokrmů uváděných do oběhu. Při uložení zákazu inspektoři kontrolované osobě sdělí, jaká opatření musí splnit, aby mohl být zákaz uvolněn. Jakmile kontrolovaná osoba opatření splní a zjedná nápravu neuspokojivého stavu, inspektoři provedou opakovanou kontrolu a v případě uspokojivého výsledku zákaz užívání prostor uvolní. Následně inspektoři zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ popsal již dříve standardní postup mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Inspekce, kontrola, provozovna, restaurace, kontrola restaurace, švábi, hmyz, švábi restaurace, švábi Olomouc, restaurace Olomouc, SZPI, Olomoucký kraj

Komentáře

José Feliciáno

nahoře huj, v podpalubí fuj, provozovnu můžou v klidu zavřít

Sobota, 25. října 2025, 12:00Odpovědět

Marek Faltýnek

Tak tam nikdy

Pátek, 24. října 2025, 18:07Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.