Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Povodí zjišťuje vliv stavby vodního díla Skalička na okolní oblasti, jako je Hranická propast či lázně v Teplicích nad Bečvou

Povodí Moravy zadá kvůli stavbě dlouho plánovaného vodního díla Skalička u Hranic na Přerovsku podrobnou hydrogeologickou studii. Měla by objasnit, zda může mít stavba vliv na podzemní a minerální vody a nedalekou krasovou oblast. Na problémy upozorňují odborníci, podle kterých by mohlo zvolení varianty trvalého zatopení území zničit celý systém. Podle zástupců povodí by měla být studie hotova v polovině příštího roku. Teprve poté se rozhodne o typu stavby, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„Podrobná hydrogeologická studie má za cíl posoudit vliv jednotlivých variant na hydrogeologické poměry v zájmové oblasti a stanovit případná opatření, jak negativním vlivům předejít," uvedl mluvčí povodí. Podotkl, že je připravena zadávací dokumentace pro tuto studii. „Samotná studie by měla být hotova v průběhu poloviny příštího roku. Tyto kroky iniciovalo Povodí Moravy, další postup konzultujeme s renomovanými odborníky na danou problematiku a také ministerstvem životního prostředí," doplnil Chmelař.

Otázka možného rizika vodního díla Skalička na systém minerálních vod Hranického krasu se otevřela poté, co se o dílu začalo uvažovat kvůli extrémním suchům také jako o trvalé vodní nádrži. Podle nedávno zveřejněné studie odborníků z brněnské Mendelovy univerzity existuje jednoznačná souvislost výronů hlubinných plynů a kvality minerálních vod s hladinou vody v korytě Bečvy. Problém by mohl nastat v případě trvalé zátopy, upozorňují odborníci. Dotknout by se to mohlo minerálních vod, které využívají Lázně Teplice nad Bečvou, klima Zbrašovských aragonitových jeskyní i Hranické propasti.

Ve hře je pět variant nádrže - boční suchý poldr, boční vodní nádrž, průtočná nádrž, víceúčelová nádrž a průtočná nádrž s částečným naplněním. „O konečné variantě vodního díla Skalička zatím není rozhodnuto. Rozhodnutí, jaká varianta nádrže či poldru v lokalitě vznikne, může padnout teprve v okamžiku, až budou shromážděny požadované odborné podklady, tedy včetně studie hydrogeologických poměrů," doplnil Chmelař.

O vodním díle Skalička se mluví již od katastrofických povodní v roce 1997. Má ochránit před záplavami obce a města ležící kolem Bečvy. Ministerstvo zemědělství v srpnu oznámilo, že chce, aby Skalička byla vodní víceúčelovou nádrží místo suchého poldru, aby překlenula oba hydrologické extrémy - povodně i sucha. Konečnou variantu bude schvalovat vláda. Podle senátorky Jitky Seitlové se pokračuje ve výkupu pozemků. „Technické práce by měly podle neformálních informací začít nejdříve v roce 2024," řekla dnes novinářům Seitlová.

Autoři | Foto Facebook Skalička ryby

Štítky stavby, voda, počasí, Seitlová, Přerov, Hranice, propast, Skalička, vodní dílo, Povodí Moravy (státní podnik), minerální voda, Hranická propast, Teplice nad Bečvou, nádrž, okres Přerov, Jitka Seitlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí zjišťuje vliv stavby vodního díla Skalička na okolní oblasti, jako je Hranická propast či lázně v Teplicích nad Bečvou  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.