Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Po odchodu vojáků Strojař chátrá. O jeho dalším využití zatím není rozhodnuto

Hotel Strojař v Přerově měl vícero využití. Sloužil nejen jako ubytovna pro zaměstnance Přerovských strojíren, ale poskytl střechu nad hlavou také vojákům. V roce 2016 hotel odkoupilo město. Rozsáhlá budova několik let chátrá. Co bude s hotelem dál, nikdo neví.

Neznámý obchodník nabízí byty v hotelu Strojař, který ale patří Přerovu

Více než stovku bytů v opuštěném hotelovém domě Strojař nedaleko centra Přerova, který patří městu, nabízí na internetu k prodeji neznámý obchodník. Radnici podezřelá realitní nabídka zaskočila a rozhodla se na ni upozornit policii, aby se...

Hotel Strojař byl zkolaudovaný v roce 1968 a sloužil jako ubytovací zařízení pro zaměstnance Přerovských strojíren. Po jejich krachu získalo hotel město, avšak směnilo ji za jiné budovy s ministerstvem obrany. To v objektu zřídilo vojenskou ubytovnu se startovacími byty pro vojáky. Objekt v sobě ukrývá 144 pokojů, patří k němu i restaurace a výměníková stanice. V roce 2012 se v hotelu ještě dalo přenocovat za sto korun. O rok později byla ubytovna zavřena a armáda pro ni neměla využití. Ministerstvo obrany poprvé nabídlo Strojař k prodeji už v tomto roce. Minimální kupní cenu stanovilo na 62 milionů. Město nabízelo 18 milionů. V roce 2016 město hotel koupilo od Ministerstva obrany za 40 milionů korun.

Zdroj: Prázdné domy

Konec vojáků v Přerově

„Ubytovna „Strojař“ byla vyřazena z armádního užívání v roce 2013 poté, co byla zrušena letecká základna v Přerově, a pro ubytovnu nebylo v armádě žádné další využití. Ministerstvo obrany proto ze zákona nyní již nepotřebnou nemovitost nejprve nabídlo k využití ostatním organizačním složkám státu, nicméně o převod práva užívání k této nemovitosti žádná z organizačních složek státu nepožádala, proto mohlo být vydáno rozhodnutí o její nepotřebnosti pro stát,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Petr Sýkora.

Na budovu byl zpracován znalecký posudek, podle kterého hodnota přesahuje dvaašedesát milionů korun. „Protože se v prvním kole nenašel žádný zájemce, postupně byla vyhlášena další tři kola, vždy se sníženou cenou o cca 10 až 15 procent. Ve čtvrtém a posledním kole, byla minimální kupní cena za tento majetek ve vlastnictví státu stanovena na 40 milionů korun,“ vysvětlil mluvčí. Město Přerov o budovu projevilo vážný zájem a po jednání byla uzavřena smlouva o prodeji této nepotřebné nemovitosti do majetku Přerova. V roce 2016 město budovu odkoupilo za 40 milionů korun.

Co bude s budovou? 

Žádné konkrétní plány s budovou město Přerov aktuálně nemá. „Nějaké nápady máme, ale pokud neprojdou radou nebo zastupitelstvem, tak se neprezentují. To, co si politici nachystají, musí schválit rada zastupitelstva a teprve pak můžeme mluvit o nějakých nápadech. Primátor otázku řeší aktivně,“ doplňuje tisková mluvčí města Přerova Lenka Chalupová. Téma Strojař je otevřené již od roku 2016, kdy Přerov hotel koupilo. Ani po pěti letech tedy není jasné, co s budovou bude. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto prazdnedomy,cz | Zdroj prerov-airport.cz

Štítky Přerov, letiště, vojáci, budova, Strojař, ubytovna, hotel, ministerstvo obrany, Petr Sýkora, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po odchodu vojáků Strojař chátrá. O jeho dalším využití zatím není rozhodnuto  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.