Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Vláda upřednostňuje u Hranic přehradu před poldrem. Může to ohrozit kras a minerální vody, varuje senátorka

Senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová varuje, že při stavbě klíčového protipovodňového opatření u Hranic na Přerovsku vláda upřednostňuje stavbu přehrady před suchým poldrem, což může ohrozit minerální vody a Hranický kras. Ministerstvo zemědělství to odmítá.

Vodní dílo Skalička bude hlavním protipovodňovým opatřením na řece Bečvě, o jeho stavbě se mluví od zničujících povodní na Moravě v 90. letech minulého století. 

Ve hře jsou dvě základní varianty, suchý poldr nebo přehrada. Každopádně se vodní dílo Skalička bude muset vyrovnat s extrémně složitými geologickými podmínkami. Na lokalitu totiž navazuje vápencová oblast Hranického krasu s léčivými prameny, Zbrašovské aragonitové jeskyně nebo lázně Teplice nad Bečvou.

Hydrogeologická studie potvrzuje obavy

Povodí Moravy si nechalo zpracovat hydrogeologickou studii, která měla vyvrátit, nebo potvrdit vliv přehrady a poldru na jedinečnou přírodní chráněnou oblast a na minerální vody. 

Podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL), která dříve pracovala jako asistentka výzkumu regionální geologie, výsledky potvrzují, že přehrada by mohla negativně ovlivnit minerální vody a odkrývají také další rizika.

"Suchý poldr už je vyprojektovaný, ale od roku 2015 začala vláda prosazovat trvale zatopenou nádrž. Bohužel je to velmi složité prostředí, jsou tu minerální vody a Hranický kras. Jakmile změníte tlak vody, která tu protéká, všechno se rozjede. Právě přehradní nádrž by hydrostatický tlak změnila. Byla provedena studie, která předpověděla možnost negativního ovlivnění kvality minerálních vod. Podstatným nedostatkem studie je chybějící závěr," vysvětluje Seitlová.

Se senátorkou souhlasí ředitelka jeskyní

Výsledky studie obdrželi pouze členové pracovní skupiny, které si Povodí Moravy zvolilo. "V této chvíli je dokončená hydrogeologická studie bez závěru. Čtyři odborné instituce, mezi nimi Správa jeskyní ČR, k ní podaly připomínky, které jsou velmi podobné. Máme pocit, že z důvodu neodbornosti nebo politického rozhodnutí je v bezprostřední nebezpečí jedinečný nenahraditelný kras, kterému se věnujeme celý život," potvrzuje slova senátorky například vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Povodí Moravy nyní do studie zapracovává připomínky, které měla pracovní skupina. "Studie obsahuje několik jednotlivých závěrů. Důležité je, že studie nevyloučila žádnou z navrhovaných variant vodního díla, tedy, že i nadále budou posuzovány všechny varianty," tvrdí mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Ministerstvo zemědělství má podobný názor. "Samotná rozsáhlá HGS VD Skalička obsahuje několik jednotlivých závěrů. Shrnuje závěr průzkumných prací, závěr matematického modelu a také závěr posouzení ovlivnění citlivých oblastí včetně lázní Teplice. Hydrogeologická studie nevyloučila žádnou navrhovanou variantu VD Skalička," sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Následovat bude nezávislé hodnocení

Nyní bude bude následovat takzvaná multikriteriální analýza, která by měla zhodnotit všechny možnosti a doporučit tu nejvhodnější variantu.

"O výběru nejvhodnější varianty tak rozhodne toto nezávislé hodnocení, které provedou odborníci z akademických pracovišť. To jsou VUT, ČVUT a Hydrobiologický ústav AV ČR. Po dokončení multikriteriální analýzy bude vybraná varianta VD Skalička předložena ke schválení vládě," řekl mluvčí ministerstva zemědělství.

Výsledek analýzy bude ve prospěch přehrady

Senátorka Seitlová se však domnívá, že vláda předjímá výsledek analýzy ve prospěch přehrady. "Současné znění Politiky územního rozvoje záměr suchého poldru již obsahuje a žádná změna není potřeba. Vláda tlačí na urychlení výstavby přehrady. Podnik jejího premiéra s největším odběrem vody v řece totiž připravuje rozšíření výroby," tvrdí Seitlová.

Toto tvrzení ministerstvo zemědělství odmítá. "Žádné výsledky nejsou předjímány. Jediným společným kritériem výběru optimální varianty vodního díla tak bude veřejný zájem," ohradil se mluvčí ministerstva. 

Bude na Bečvě nádrž nebo suchý poldr? Rozhodne analýza expertů

Proti povodním, jaké byly v roce 1997, může obyvatele v okolí řeky Bečvy na Přerovsku podle vodohospodářů ochránit pouze velké vodní dílo. O tom, zda půjde o nádrže nebo suchý poldr, rozhodne analýza předních českých expertů, kterou zadalo Povodí...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Skalička, přehrada, poldr, Seitlová, vláda, Povodí Moravy, Přerov, minerální voda, Jitka Seitlová, Hranice, Ministerstvo zemědělství České republiky, okres Přerov, Povodí Moravy (státní podnik), Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda upřednostňuje u Hranic přehradu před poldrem. Může to ohrozit kras a minerální vody, varuje senátorka  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.