Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Firma chce rozšířit těžbu v Tovačově. Obec rozhodne o vyhlášení referenda

Společnost Českomoravský štěrk chce otevřít nové těžební jezero u Tovačova na Přerovsku. Podle firmy je zde jedno z nejkvalitnějších ložisek štěrkopísku v Česku. Obyvatelé se však bojí navýšení dopravy, prašnosti a zničení půdy.

Podle Českomoravského štěrku prospěje nový projekt i obci, které přinese více peněz z těžby, udrží pracovní místa a zvýší ochranu proti povodním. "Pokud se záměr podaří prosadit, obec získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc a budeme moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst pro lidi z Tovačova a okolí,“ vysvětlil Vlastimil Polišenský, závodní z pískovny v Tovačově.

Společnost nabízí i možnost koupání. "Na Anínském jezeře chceme od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání ze stávajících 8 na 24 hektarů. Pláž se prodlouží na trojnásobek a přístup do vody mimo pláž na čtyřnásobek,“ dodal.

Doprava je už nyní nesnesitelná

Starosta Tovačova Marek Svoboda potvrdil, že o rozšíření těžby se mezi lidmi hodně diskutuje. "Vedli jsme diskusi s firmou už delší dobu. V pondělí firma představila záměr občanům. Jsou tu nějaké otázky, například jaké by byly kompenzace, za jakých podmínek to občané schválí a jestli to vůbec schválí,“ řekl starosta.

Sám neví, jakou cestu zvolit. "Já nejsem ještě úplně rozhodnutý, musíme dohodnout podmínky. Je to velký zásah do zemědělské půdy, jedná se o nějakých šedesát hektarů. Co jsme se tak bavili, tak jsem spíše proti,“ uvedl.  

Někteří obyvatelé se bojí navýšení dopravy, prašnosti a hluku. "Doprava je u nás už dlouhodobě nesnesitelná. Doprava se kapacitně nezvýší, ale prodlouží se na dalších patnáct nebo dvacet let,“ objasnil starosta.

Zastupitelstvo rozhodne o vyhlášení referenda

Společnost se snaží veškeré obavy vyvrátit. "Objem těžby a expedovaného kameniva zůstane stále stejný a veškerá vytěžená surovina bude z nové lokality putovat do stávající úpravny po dopravníkovém pásu s délkou skoro kilometr a půl. Těžit se nebude hlučným korečkovým bagrem, ale tichým sacím bagrem, a prašnost bude minimální, protože půjde o mokrou těžbu. Obyvatelé se nemusejí bát ani úbytků vody ve studnách. Hydrogeologický průzkum, který jsme si aktuálně nechali zpracovat, potvrzuje, že nový záměr neovlivní zdroje podzemní vody v obci,“ tvrdí Polišenský.

Zastupitelstvo Tovačova bude koncem září jednat o vyhlášení referenda. Pokud ho schválí, bude pouze na lidech, jak se rozhodnou.

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku teče mléčná voda. Může za to vápenec

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku, který nedávno při stavbě retenční nádrže objevili stavbaři, začala vytékat bílá voda připomínající mléko. Nejde o žádný zázrak. Podle speleologů za to mohou vápence, které se v této oblasti objevují v podzemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com, Českomoravský štěrk

Štítky těžba, Tovačov, referendum, starosta, občané, Českomoravský štěrk, a.s., Česko, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma chce rozšířit těžbu v Tovačově. Obec rozhodne o vyhlášení referenda  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.