Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Spisovatelka Lenka Chalupová vydává knihu Páté jablko, odehrává se v Předmostí

Období nastupujícího komunismu a reálné prostředí přerovské městské části Předmostí poskytlo rámec nové knize přerovské spisovatelky a mluvčí zdejší radnice Lenky Chalupové Páté jablko. Promítají se v ní skutečné lidské osudy, tehdejší místní politické poměry, ale i reálné budovy včetně tamního kostela.

Jedenáctá autorčina kniha navazuje po historické reálné stránce na poslední titul Kyselé třešně, která pojednává o konci války v Přerově a o masakru na Švédských šancích a u čtenářů setkala s nebývalým zájmem. Zatímco Kyselé třešně končí červnem 1945, román Páté jablko začíná v únoru roku 1946 a končí v únoru roku 1950. 

"Děj se odehrává v Předmostí a Přerově, příběh o rodině sadařů je smyšlený, ale některé osoby doopravdy žily a byly mi inspirací k napsání knihy. Vycházela jsme z kroniky vesnice, z dobového tisku, mluvila jsem se starými pamětníky, kteří si pamatovali Předmostí jako typickou hanáckou vesnici," uvedla Lenka Chalupová.

Čtenáři se v románu setkají s tehdejším starostou Předmostí Josefem Knejzlíkem, babičkou bývalého přerovského primátora Vladimíra Puchalského, která měla v Předmostí trafiku, v románu vystupuje i postava doktora Ondřeje, který v Přerově vedl dětské oddělení nemocnice a který stál u zrodu proslulé Ondřejovy masti. Čtenáři si v knize projdou nejen staré Předmostí, ale i poválečné přerovské ulice či továrny, poznají prostředí místního národního výboru, ale i nemocnice, továrny Juta, klášteru na Velké Dlážce či železničářských domů ve Škodově ulici.

Olomouckému historikovi Tichákovi vyšla poslední kniha o dějinách města

Na zaniklé či zcela proměněné instituce Olomouce se zaměřuje nová kniha mapující dějiny města s názvem Ztracené a znovunalezené adresy. Podepsán je pod ní velký znalec olomouckých dějin, historik, spisovatel a popularizátor Milan Tichák. Autor se...

Křest knihy bude koncem března

V knize se protínají podle autorky dva světy - svět křesťanské rodiny s realitou nastupujícího komunismu. Zásadní roli v příběhu hraje tamní kostel a fara, kniha je také připomínkou 250. výročí velké přestavby kostela. Svou roli hraje i tamní sadařská tradice, autorka se však musela kvůli románu podrobněji zorientovat i v místních politických poměrech.

"Dneska už je dávno zapomenuto, že v listopadu roku 1948, kdy Klement Gottwald slavil 52. narozeniny, mu Okresní národní výbor v Přerově k životnímu jubileu poslal z každé obce 52 vajec, 52 litrů mléka nad kontingent a za všechny obce pak 52 vepřů nad 125 kilo. Přerované museli dary donést do tří dnů od vyhlášení - v době, kdy sami měli málo. Hledat inspiraci v kronikách a dobovém tisku je prostě zážitek," doplnila autorka.

Křest knihy je v Přerově naplánován na 29. března v 17 hodin ve Výstavní síni Pasáž. Knize požehná děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg, křtít se bude vodou ze studny ze zahrady rodiny Knejzlíkových, která má v Předmostí letitou tradici. Knihu se autorka chystá na jaře kromě Přerova představit také ve Vyškově, Šternberku, Kyjově, Přerově, Hranicích a Kroměříži.

Přerov vypisuje soutěž o Komenském. Připomíná si 430 let od jeho narození

Prostřednictvím výtvarné i literární soutěže se rozhodla přerovská radnice připomenout nadcházející výročí 430 let od narození Jana Amose Komenského, které připadá na konec března. Soutěž je vyhlášena ve třech kategoriích a oslovuje lidi napříč...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto lenkachalupova.cz

Štítky Páté jablko, kniha, mluvčí, Lenka Chalupová, Předmostí, Přerov, jablko, kostel, román, rodina, Josef Knejzlík, Vladimír Puchalský, Klement Gottwald, Josef Rosenberg, komunismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spisovatelka Lenka Chalupová vydává knihu Páté jablko, odehrává se v Předmostí  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.