Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Annínské jezero v Tovačově se promění. Zvětší se pláž i plocha pro koupání

Už v létě se promění pláž u Annínského jezera v Tovačově na Přerovsku. Zvětšit by se měla délka pláže, přístup do vody i plocha pro koupání. Na místě již probíhají zemní práce a zpevňování břehů.

Další část vodní plochy a přilehlé pláže pronajala městu za symbolickou korunu společnost Českomoravský štěrk. Díky mírné zimě mohla být plánovaná úprava břehů zahájena s předstihem.

Annínské jezero doposud disponovalo stopadesátimetrovou pláží, stometrovým přístupem do vody mimo pláž a plochou ke koupání o rozloze 8 hektarů. Letos v létě by se pláž měla rozšířit na trojnásobek a přístup do vody na čtyřnásobek. Celková plocha ke koupání se zvedne na 24 hektarů.

Rozšíření ložisek u Tovačova neprošlo referendem. Těžaři chtějí místní potěšit novou pláží na jezeře

Tovačovská jezera jako letní rekreační cíl plánuje výrazně vylepšit těžařská společnost Českomoravský štěrk. U města na Přerovsku chce vybudovat pláž a další zázemí pro koupání. Firma tak reaguje i na výsledek referenda z října loňského roku, kdy...

Na pláži budou také po 50 metrech vybudovány střídavě lávky se schodištěm a zatravněné pozvolné svahy. „Většímu rekreačnímu využití Annínského jezera až dosud bránily vysoké břehy bez přístupových prvků. Naše investice vytvoří předpoklad pro to, aby se z jezera mohla stát vyhledávaná koupací destinace. Moc bychom si přáli, aby tímto krokem rozvoj lokality neskončil a aby zde postupně vyrostla jakási tovačovská riviéra, na niž budou moci být místní občané náležitě pyšní,“ uvedl Tomáš Bína ze společnosti Českomoravský štěrk.

První pískovna vznikla v Tovačově už v roce 1951. Původně se v místech, kde je dnes soustava jezer nacházela pole. Štěrkopísek vytěžený v této oblasti se použil například i při výstavbě pražského metra. Vznik jezer také vytvořil příznivé podmínky pro řadu rostlin a živočichů. Dnes žije v okolí asi 70 druhů ptáků a v jezerech samotných více než 30 druhů ryb.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Českomoravský štěrk

Štítky Tovačov, Annínské jezero, koupání, pískovna, pláž, jezero, okres Přerov, Českomoravský štěrk, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Annínské jezero v Tovačově se promění. Zvětší se pláž i plocha pro koupání  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.