Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba distribučního centra Amazonu v Kojetíně je u konce. Přišlo na pět miliard

Stavba obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku je u konce. Moderní sklad s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišel na více než pět miliard korun, zaměstná až dva tisíce lidí a otevřít by se měl příští rok.

Centrum pro Amazon budovali společnosti Accolade a Panattoni. Hala má 187 tisíc metrů čtverečních skladovacích ploch. "Věřím, že nejmodernější logistický areál v zemi pomůže Amazonu v další expanzi v e-commerce sektoru, jenž v posledních letech zažívá doslova boom. Projekt bude přínosný pro celý region díky velkému množství pracovních příležitostí," konstatoval generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Obří investice zásadně promění život a pracovní trh na celé střední Moravě a už přináší první změny. Na Kojetínsku se například zastavil obchod s chudobou a ceny nemovitostí raketově vystřelily nahoru.

Obce na Kojetínsku však mají obavy například z nárůstu těžké kamionové dopravy. Starosty zajímá například i to, zda bude pro stovky nových zaměstnanců dostatečná infrastruktura, ubytování, školy, lékaři nebo jak bude probíhat jejich svoz.

Kvůli Amazonu se obce na Kojetínsku rozhádaly. Je to smutné, říká starosta Tovačova

Kvůli stavbě obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku, které se otevře příští rok a zaměstná až dva tisíce lidí, se zdejší obce rozhádaly. Starostové z okolí se bojí masivního nárůstu dopravy a stěžují si, že je Kojetín nebere...

Hala vznikla na pozemcích bývalých usazovacích nádrží cukrovaru. Železobetonovým recyklátem z demolice stavbaři zavezli okolní kaliště. Díky železnici mohli také dovézt vlakem přibližně 6800 panelů, jejichž váha přesáhla více jak 80 tisíc tun. Vlaky tak nahradily přes 2200 kamionů.

V areálu se počítá například i s ještěrkovištěm a včelími úly. Amazon připravuje vysazení pěti set stromů, tři stovky budou přímo v areálu, zbytek na území města Kojetína. Celé distribuční centrum budou místo plynu vytápět tepelná čerpadla.

"Provoz bude ohleduplný k životnímu prostředí, a proto jsme na střechu nainstalovali moderní fotovoltaické panely o výkonu 4 MW. To převyšuje běžné domovní instalace o tři řády. Amazon v novém robotickém centru nabídne moderní pracovní prostředí, při plném zprovoznění budovy zde zaměstnáme až dva tisíce stálých pracovníků," uvedl v tiskové zprávě generální manažer Amazonu pro Českou republiku Michal Šmíd.

Kojetínský sklad bude obsluhovat evropské trhy, hlavně Rakousko, Polsko a Německo. Zaměstnanci zde budou připravovat, balit a odesílat drobné položky, jako jsou knihy, elektronika nebo spotřební zboží.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TALK

Štítky Amazon, centrum, distribuce, stavba, fotovoltaika, udržitelnost, ekologie, Kojetín, Amazon.com, okres Přerov, Česko, Panattoni Czech Republic Development s.r.o., Accolade, Slovensko, Michal Šmíd, Střední Morava, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba distribučního centra Amazonu v Kojetíně je u konce. Přišlo na pět miliard  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.