Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V přerovské nemocnici zbaví šedého zákalu během desetiminutové operace

Až šedesát procent osob starších šedesáti let trápí šedý zákal. Ten postihuje oční čočku. Ačkoliv není bolestivý, znemožňuje ostré vidění na čtení i do dálky, kdy brýle ani dioptrické kontaktní čočky nepomáhají. Přerovským lékařům se daří podobné onemocnění řešit s vysokou úspěšností.

„Operace šedého zákalu je velmi běžný a vysoce bezpečný krok,“ začala tiskovou zprávu zástupkyně primáře očního oddělení v přerovské nemocnici Agel Lucie Kimmerová. Zákrok nevyžaduje žádná výrazná omezení pacientů před operací, ani po ní.

Podle lékařky trvá zákrok v průměru 10 minut a díky znecitlivujícím očním kapkám není nijak bolestivý. „Pacientům přitom může operace zahrnující výměnu zkalené čočky za novou umělou čočku přinést významné zlepšení komfortu v každodenním životě,“ dodala.

Olomoucký vrtulník Kryštof zvládl loni rekordní počet zásahů. Rozvíjí se i spolupráce s horskou službou

Za loňský rok vzlétli olomoučtí letečtí záchranáři k bez mála sedmi stům zásahů, což je podle statistiky Letecké záchranné služby Olomouckého kraje historicky nejvyšší počet. Nejčastěji zasahovali u dopravních nehod.

Zákrok je navíc hrazen z veřejného zdravotního pojištění. „Před operací do oka aplikujeme kapky s anestetickým účinkem, takže bolest pacienti necítí. Zákrok může být jen mírně nepříjemný pro pocit tlaku na oko,“ objasnila proces Kimmerová.

Stav pacientů se šedým zákalem se zhoršuje pozvolna, často v průběhu let. „Původně čirá čočka v oku se totiž kalí postupně, obvykle od okrajů ke středu, a stejně tak se i pomalu snižuje její průhlednost a zhoršují se problémy se zrakem,“ vysvětlila zástupkyně primáře. Dodala, že v pozdějších stádiích může šedý zákal vést k úplné ztrátě zraku.

Lékařka upozornila, že je důležité věnovat pozornost již prvním příznakům. Ty se mohou projevovat třeba zamlženým nebo rozmazaným viděním, pocitem horšího vidění při řízení auta, dvojité vidění, pocit stále špinavých brýlí nebo pocit méně intenzivního vnímání barev. Onemocnění se často vyskytuje u osob starších 65 let, výjimkou ale nejsou ani mladší.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Přerov

Štítky šedý zákal, Agel, Přerov, nemocnice, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V přerovské nemocnici zbaví šedého zákalu během desetiminutové operace  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.