Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Centrum Amazonu v Kojetíně se otevře ve druhé polovině června. Gigant již začíná vysávat pracovní trh

Obří distribuční centrum Amazonu v Kojetíně na Přerovsku zahájí provoz ve druhé polovině června. Letos americký gigant plánuje zatím jen denní směnu, masivní nábor zaměstnanců se však již pomalu začíná projevovat na trhu práce v regionu.

"Nábor zaměstnanců stále probíhá, otevření centra je naplánované na druhou polovinu měsíce června," potvrdil PR manažer Amazonu pro Českou republiku a Slovensko Noah Zyla. Masivní nábor zaměstnanců Amazon zahájil před několika týdny.

Podle starosty Kojetína Leoše Ptáčka (NK) Amazon počítá s tím, že zpočátku pojede pouze na jednu denní směnu, nepřetržitý provoz zahájí později, i tak to bude mít velký dopad na pracovní trh v celém regionu. "Zaměstnavatelé budou muset zareagovat, protože Amazon nabízí slušné peníze. V celém regionu se tak lidé dostanou k lepším výplatám, protože Amazon vysává oblast v okruhu až čtyřiceti kilometrů," míní starosta.

Vzrůstající napětí na trhu práce potvrzuje i Kateřina Brusová z olomoucké pobočky personální agentury Grafton Recruitment. "Pomalu začínáme registrovat odliv prvních pracovníků zejména u kvalifikovanějších pozic. V regionu stále chybí pracovní síly, všichni nyní vyčkávají, co Amazon s trhem práce udělá," řekla.

Stavba distribučního centra Amazonu v Kojetíně je u konce. Přišlo na pět miliard

Stavba obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku je u konce. Moderní sklad s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišel na více než pět miliard korun, zaměstná až dva tisíce lidí a otevřít by se měl příští rok.

  

Obří centrum zároveň přinese regionu zvýšenou dopravní zátěž. "Letos to ještě nebude tak poznat, opětovně jsme byl ujištěný o tom, že počínaje červnem bude Amazon svážet zaměstnance z okruhu mezi Brnem, Zlínem a Olomoucí svými autobusy. Je rozdíl, jestli přes město pojede dvacet autobusů nebo stovky osobních aut," uklidňuje starosta Kojetína Ptáček.

Pokud jde o kamiony, i v tomto případě má starosta od Amazonu ujištění, že naprostá většina těžkých nákladních vozidel bude jezdit výhradně z dálnice. Podle sčítání dopravy přes Kojetín denně projede asi 600 kamionů, Amazon bude mít ve špičce maximálně 180 kamionů. "I kdyby dvacet procent z nich nejelo přes dálnici, ale městem, tak je to přes třicet kamionů denně, a to nikdo mezi šesti stovkami ani nepozná," argumentuje starosta.

Právě nárůst dopravy byl jedním z důvodem obav ostatních starostů. Zajímalo je i to, zda bude pro stovky nových zaměstnanců dostatečná infrastruktura, ubytování, školy nebo lékaři.

"Díky Amazonu šly nahoru ceny nemovitostí, což je výborná zpráva pro město, ale i region jako celek. Například obchodníci s chudobou vyhledávali levné lokality a my jsme přestali být levnou lokalitou," upozorňuje starosta Kojetína.

Moderní centrum Amazonu v Kojetíně s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišlo na více než pět miliard korun a ve finále zaměstná až dva tisíce lidí. Bude obsluhovat evropské trhy, hlavně Rakousko, Polsko a Německo. Zaměstnanci zde budou připravovat, balit a odesílat drobné položky, jako jsou knihy, elektronika nebo spotřební zboží.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TALK

Štítky Amazon, centrum, Kojetín, trh práce, okres Přerov, Česko, Slovensko, Grafton Recruitment, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Amazonu v Kojetíně se otevře ve druhé polovině června. Gigant již začíná vysávat pracovní trh  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.