Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Hrad Helfštýn v sobotu otevře své brány. Uskuteční se tradiční a oblíbený novoroční výstup

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku v sobotu otevře své brány při tradičním novoročním výstupu. Akce, jejíž kořeny sahají do přelomu 70. a 80. let, se těší velké oblibě, loni dorazilo rekordních 5265 lidí. Památka se poté opět znovu otevře až první březnový víkend.

"Pokud to počasí dovolí, umožníme návštěvníkům i přístup do zrekonstruovaného palácového torza, které je v posledních letech obrovským lákadlem pro turisty z různých koutů republiky a mnohdy i světa. Dokladem toho jsou i statistiky návštěvnosti. V roce 2023 prošlo branami hradu 109 670 lidí," uvedla mluvčí hradu Pavlína Jindrová. Během novoročního výstupu bude v provozu i hradní restaurace.

Počet návštěvníků každoročně ovlivní počasí. Loni v lednu, kdy byl zájem rekordní, panovalo slunečné počasí a teploty až kolem deseti stupňů Celsia. V předchozích ročnících lidi od výstupu na hrad na kopci u Týna nad Bečvou ale neodradil ani mráz, sněhová kalamita či déšť. Například v roce 2017 na Helfštýn vyšlo 1964 lidí, i když teplota klesala až k minus 18 stupňům Celsia. 

Na hrad se lidé vydávají ze všech koutů regionu, památku ležící na kopci nad Týnem nad Bečvou přitom dobývají ze všech stran. Lákadlem je výstup nejen pro rodiny s dětmi, sraz si na této akci na hradě dávají například i členové chovatelských klubů či spolků. Každoročně lze v davech proudících lidí zahlédnout například také legionářské uniformy nebo sokolské stejnokroje.

Během novoročního výstupu bude Helfštýn otevřen od 08:00 do 15:00 za symbolické vstupné 50 korun, v provozu budou dvě pokladny. Akci spolupořádají Klub českých turistů a Muzeum Komenského v Přerově, které hrad spravuje.

Hrad se po této akci opět uzavře a zazimuje, znovu se otevře až první víkend v březnu. Návštěvníci budou moci o březnových víkendech navštívit hrad bez průvodce, hlavní sezona začne na přelomu března a dubna, kdy se uskuteční velikonoční program.

Překvapení v teráriu. Prvním přírůstkem v Zoo Olomouc je letos obří kobylka z Nové Guineje

První rozšíření populace Zoo Olomouc zajistily v letošním roce zástupci hmyzí říše – kobylky Siliquofera grandis. Ty patří mezi největší na světě a původně pocházejí z Nové Guineje. Rok 2023 naopak symbolicky z pohledu narozených mláďat uzavřela...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto helfstyn.cz

Štítky novoroční výstup, Helfštýn, hrad, Týn nad Bečvou, Klub českých turistů, Muzeum Komenského v Přerově, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Hrad Helfštýn v sobotu otevře své brány. Uskuteční se tradiční a oblíbený novoroční výstup  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.