Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Překvapení v teráriu. Prvním přírůstkem v Zoo Olomouc je letos obří kobylka z Nové Guineje

První rozšíření populace Zoo Olomouc zajistily v letošním roce zástupci hmyzí říše – kobylky Siliquofera grandis. Ty patří mezi největší na světě a původně pocházejí z Nové Guineje. Rok 2023 naopak symbolicky z pohledu narozených mláďat uzavřela šelma z čeledi kunovitých, z přírůstku se chovatelé těší u medojedů kapských.

Dlouhou řadu novoročních mláďat letos v olomoucké zoo doplnil zástupce hmyzu, který je součástí nové terarijní expozice. „Jedná se v rámci historie zoo přímo o prvoodchov, a ne pouze jednoho jedince. Stále se totiž líhnou nymfy jedné z největších kobylek světa Siliquofera grandis,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. Samotné páření nebo kladení chovatelé kobylek nepozorovali. „Proto pro nás objev prvních malých nymf byl velkým překvapením a potěšením,“ doplnila teraristka Hana Jarošová. Nymfy se vylíhly z podlouhlých vajíček, které samice kladou do substrátu. Nedospělé kobylky jsou malinkaté, a na rozdíl od dospělců nemají křídla. „Ta získávají až při posledním svleku,“ podotkla Gronská.

VIDEO: Zoo Olomouc má nového křiklouna. Po letech se podařil náročný odchov čáji obojkové

V přírodě žije čája obojková v mokřadech tropické Jižní Ameriky, mládě neobvyklého ptáka příbuzného husám se podařilo po čtyřech letech odchovat v Zoo Olomouc. Nejde o snadnou záležitost, sourozenec nyní tříměsíčního ptáčete po několika dnech...

Kobylky Siliquofera grandis zatím nemají české pojmenování. Návštěvníci v teráriu, které bylo otevřeno loni, nejprve podle Gronské hledají malé živočichy. „Jaké je však jejich překvapení, když se jim místo drobné kobylky před očima objeví pořádná kobyla, a ještě díky dokonalým mimikrám vydatně maskovaná. Dospělí jedinci dorůstají deseti až 13 centimetrů s rozpětím křídel přes 25 centimetrů. Váží až třicet gramů," přiblížila mluvčí.

V samém závěru roku 2023 se v olomoucké zoo rozrostla rodina medojeda kapského. „Silvestrovské mládě se těší medojedímu životu, a byť jsme pro jeho klidný odchov zvolili prozatím zázemí, medojedy mohou návštěvníci vidět v pavilonu Kalahari. Podle všech nám dostupných zpráv se mu daří dobře,“ řekla zooložka Eliška Veselá.

Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Loni v zoo odchovali 250 mláďat. Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku v roce 2022 prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, mládě, kobylka Siliquofera grandis, medojed kapský, Zoo Olomouc, Olomouc

Překvapení v teráriu. Prvním přírůstkem v Zoo Olomouc je letos obří kobylka z Nové Guineje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.