Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Plastové lahve v Laguně nejsou odpadky, upozorňuje město Přerov. Pomáhají při měření bahna

Plastové lahve, které označují speciální tyče na měření bahna v přerovské Velké Laguně, si někteří lidé pletou s odpadky a vyhazují je. Město je prosí, aby to nedělali, zároveň také upozorňuje, že voda v žádném případě není vhodná ke koupání.

Oblíbená Velká Laguna v Přerově prochází v těchto dnech biologickým čištěním. Minulý týden začali rybáři do vody vypouštět speciální bakteriální směsi, který by měly snížit množství bahna. Ve vodě jsou kvůli tomu plastové lahve, které označují tyče na měření bahna, aby potápěč věděl, kde se ponořit.

"Bohužel někteří koupající lidé nám tyto lahve odstraňují z vody, proto je upozorňujeme, aby je ponechali na místě. Připomínáme rovněž, že voda není vhodná ke koupání. I když sinice nejsou vidět, neboť klesly po deštích ke dnu, stejně se ve vodě vyskytují a vypouštějí toxiny," upozornil Petr Školoud z odboru majetku na přerovském magistrátu.

Město nyní PET lahve nechá označit nápisem Výzkumná plocha. Neodstraňovat. Už v závěru června k Laguně umístilo tabule, které upozorňující na zdravotní komplikace při koupání. Bakterie, které ničí bahno, začali rybáři do vody vypouštět minulý týden, od roku 2020 už potřetí. Poprvé se množství bahna na dně snížilo o 1800 metrů krychlových, což odpovídá 220 naloženým náklaďákům, o dva roky později to bylo přibližně 1500 metrů krychlových.

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň. Obce dál sčítají škody

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň, této úrovně dosáhl například potok Šišemka v obci Šišma. Průtok byl přes třicet metrů krychlových vody za sekundu. Postižené obce stále sčítají škody, půjdou do milionů.

"Celá lokalita je oblíbenou relaxační zónou Přerovanů. Chceme, aby kvalita vody byla skutečně taková, aby se zde do budoucna mohli bez problémů koupat a využívat areál naplno. Proto jsme přistoupili ke třetí etapě aplikace přípravku, která nás přijde na necelých 220 tisíc," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS). Přípravek zvyšuje množství kyslíku a naopak snižuje dusík a obsah jednobuněčných řas ve vodě. Směs je biologicky odbouratelná, takže nemá negativní vliv na živočichy a rostliny.

Voda nevhodná ke koupání je také na Plumlovské přehradě u Prostějova, z pětibodové škály je nyní na stupni čtyři. Naopak na Poděbradech u Olomouce je voda čistá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Přerov, laguna, pet lahve, odpadky, měření, bakterie, sinice, koupání, Prostějov, Poděbrady, vodní nádrž Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plastové lahve v Laguně nejsou odpadky, upozorňuje město Přerov. Pomáhají při měření bahna  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.