Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Přerov dokončuje přípravu nové zahrádkářské kolonie. Fungovat začne na podzim

Pole na jižním okraji Přerova se od podzimu promění v zahrádkářskou kolonii. Pozemek o rozloze přes 48 tisíc metrů se rozdělí na sto menších částí, kde budou moct lidé na základě smlouvy s městem hospodařit a relaxovat. Magistrát zajistí oplocení osady a také čtyři studny na užitkovou vodu.

Stovka zahrádek vznikne v nové zahrádkářské osadě v okrajové části Přerova mezi ulicemi Jarní a Přerovská. Radnice už připravila provozní řád nové kolonie i pozemky, jejichž celková plocha přesahuje 48 tisíc metrů čtverečních. Na podzim je město předá uživatelům zahrádek.

VIDEO: Po dálnici jel v protisměru, u Přerova se otočil a najel zase špatně. Policie pátrá po řidiči Octavie

Řidič či řidička neznámé totožnosti vyděsil a ohrozil další motoristy na začátku tohoto týdne na dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Úsek projel v obou směrech, kuriózně v obou případech v protisměru. Policistům z dálničního oddělení...

„Reagovali jsme tak na přání Přerovanů, kteří chtěli obhospodařovat vlastní zahrádku. Zájem projevila stovka lidí a všem jsme vyhověli," uvedl primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Pozemek byl dříve používán pro zemědělské účely. „Nechali jsme zpracovat dokumentaci, která přinesla návrh na vymezení přístupů, umístění studní pro zajištění užitkové vody, rozdělení parcel na jednotlivé zahrádky a oplocení celé kolonie. Podle této dokumentace zde bude 100 zahrádek o rozloze od 200 do 618 metrů čtverečních,“ dodal primátorův náměstek Miloslav Dohnal (ODS).

Osada bude mít čtyři vstupní brány. Přístup k ní bude možný po štěrkové ploše široké pět metrů, která může sloužit i k dočasnému parkování automobilů. Cesta k jednotlivým zahrádkám povede po pětimetrovém travnatém chodníku. „V místě k jednotlivým parcelám budou zřízeny čtyři kopané studny. Voda v nich ale bude pouze užitková, nikoliv pitná. Jednotlivé zahrádky nebudou oploceny, uživatelé si je ale mohou oddělit třeba živými ploty nebo okrasným plůtkem, který bude vysoký maximálně půl metru," řekl vedoucí odboru majetku přerovského magistrátu Alexandr Salaba.

Radní města schválili i podmínky užívání. Pronájem, respektive pacht zahrádky město uživatelům schválí na dobu určitou do 30. září 2029. Za metr čtvereční zahrádky lidé ročně zaplatí pět korun a za služby spojené s užíváním městského pozemku další dvě koruny, nejmenší z jednotlivých zahrádek tak vyjde na 1400 korun za rok. Ve schváleném provozním řádu kolonie je například zakotveno, že nájemci na zahrádkách nesmí umísťovat stavby pevně spojené se zemí. Mohou tam ale instalovat třeba dřevěný montovaný domek do 12 metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Zahrádkáři, kolonie, zahrádkářská osada, Přerov, pozemky, pronájem zahrádek, zahrádky Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov dokončuje přípravu nové zahrádkářské kolonie. Fungovat začne na podzim  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.