Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prostějov zvýšil příspěvky na kastraci koček. Zájem byl v loňském roce rekordní

Obyvatelé Prostějova v loňském roce podali rekordní počet žádostí o finanční příspěvek na kastraci koček a kocourů. Na radnici se sešlo 282 žádostí. Celkem bylo o plodnost připraveno 349 koček. Ve srovnání s rokem 2021 je to více než dvojnásobek.

Město v loňském roce vyplatilo za kastraci koček a kocourů 299 845 korun. Finanční příspěvek se od minulého roku zvýšil a z prostějovského rozpočtu šla na kastraci koček více než sedminásobná částka, než v roce 2021. "Rada města svým rozhodnutím upravila Pravidla pro poskytování finančního daru občanům na provádění kastrací koček a kocourů poskytnutím příspěvku až do výše 1 000 korun na kastraci kočky a 600 korun na kastraci kocoura," vysvětlila v tiskové zprávě náměstkyně primátora za oblast ochrany životního prostředí Marcela Župková (ANO 2011).

V minulosti činil finanční příspěvek na kastraci první kočky 300 korun bez rozdílu pohlaví a 150 korun na každé další zvíře. Cena kastrace koček se přitom v ordinaci veterinářů pohybuje mezi 800 až 1 600 korunami. 

HLEDÁME PÁNÍČKA: Lord s krví vlka a další dva psi z útulku v Čechách pod Kosířem čekají na nový domov

Ve spolupráci s útulky v Olomouckém kraji pravidelně hledáme zájemce o adopce zvířat, která přišla o své páníčky. Dnes jde o Napoleonku, Bena a Lorda z Útulku pro psy Voříšek z Čech pod Kosířem na Prostějovsku.

Kastrační program funguje v Prostějově od roku 2010. Za tu dobu bylo kastrováno více než dva tisíce koček a kocourů. "Bohužel se stále setkáváme s problémem nechtěných koťat, kterých se jejich majitelé různě pokoutně zbavují. Samozřejmě tím porušují zákon na ochranu zvířat proti týrání, ovšem vymahatelnost v tomto ohledu značně zaostává," vysvětlila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS).

Koťata, která jsou odhozená na ulici jsou v lepším případě nalezana a osvojena nebo předávána různým organizacím. "V horším případě venku uhynou, nebo se z nich stávají kočky toulavé. Ty se poté mohou dál nekontrolovatelně množit," doplnila Sokolová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Prostějov

Štítky kastrace, Prostějov, kočka, kocour, žádost, finanční příspěvek, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov zvýšil příspěvky na kastraci koček. Zájem byl v loňském roce rekordní  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.