Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Vznešené topoly, které roky střežily prostějovský hřbitov, padly. Byly ve špatném stavu

Majestátné topoly, které dlouhá léta střežily prostějovský hřbitov, musely kvůli bezpečnosti padnout. Kmeny některých z nich ovšem vypadaly zdravě. Prostějovská radnice vysvětlila, že topoly byly ve špatném stavu, měly infekci kmenů nebo úplně vyhnilé kmeny, suché vrcholy a poškozené kořeny.

Odborné posudky podle radnice ukázaly, že stromy měly sníženou vitalitu, zhoršenou stabilitu, infekci kmene a větví, trhliny a dutiny ve kmeni, suché vrcholy nebo poškozené kořeny. Už v roce 2021 arboristická firma zjistila, že u hřbitova je kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu a bezpečnosti nutné pokácet čtyři topoly, jejichž kmeny byly úplně vyhnilé. Letos přišlo na řadu zbývajících pět stromů. 

"Stromy měly zřetelně sníženou vitalitu a zhoršenou stabilitu. Rostly v těsné blízkosti cyklostezky, parkoviště a frekventované silnice, kde hrozily škody na zdraví a majetku v případě jejich pádu, byly neperspektivní a na stanovišti již neplnily svůj funkční a estetický význam. Z důvodu provozní bezpečnosti bylo požádáno o povolení k jejich kácení, které orgán ochrany přírody v listopadu roku 2022 vydal," sdělil náměstek primátora Prostějova pro komunální oblast Jiří Pospíšil (Pévéčko). 

Kácení pěti topolů začalo před pár dny, když dovolilo počasí a byl menší provoz na frekventované výpadovce na Brno. 

Za pokácené stromy chce radnice ještě letos v lednu vysadit pět listnatých stromů v jiné části Prostějova u cyklostezky na Bedihošť. "V místě samém není možné vzhledem k omezenému prostoru novou výsadbu udělat. Jedná se o zpevněnou asfaltovou plochu parkoviště," vysvětlil v tiskové zprávě náměstek primátora.

Prostějovský hřbitov čeká rozšíření. Psí loučka a alej ustoupí stovkám míst pro zesnulé

Rozlehlý prostějovský hřbitov získal v uplynulých měsících několik nových prvků, návštěvníkům místa posledního odpočinku pomůže s orientací také nový systém směrovek. Hřbitov by se měl v následujících letech rozšířit i o nové urnové hroby a...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky kácení, topol, hřbitov, kmen, bezpečnost, Jiří Pospíšil, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Vznešené topoly, které roky střežily prostějovský hřbitov, padly. Byly ve špatném stavu  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.