Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prostějovský hřbitov čeká rozšíření. Psí loučka a alej ustoupí stovkám míst pro zesnulé

Rozlehlý prostějovský hřbitov získal v uplynulých měsících několik nových prvků, návštěvníkům místa posledního odpočinku pomůže s orientací také nový systém směrovek. Hřbitov by se měl v následujících letech rozšířit i o nové urnové hroby a kolumbária.

Městský hřbitov v Prostějově vznikl v roce 1900 a řadí se mezi kulturní památky. V orientaci na rozsáhlém prostoru pomáhají rekonstruované ukazatele. „V průběhu měsíce listopadu zajistili pracovníci odboru správy a údržby majetku města opravu navigačního systému. Ten spočíval v doplnění všech chybějících textů a znaků tak, aby orientace návštěvníků byla co nejčitelnější. Věříme, že nejen majitelé hrobových míst, ale také lidé, kteří zde hledají místa posledního odpočinku různých známých osobností Prostějova, využijí navigaci a bez potíží dané pietní místo naleznou,“ uvedl na webu Prostějova náměstek primátora pro komunální oblast Jiří Pospíšil (Pévéčko) s tím, že již dříve prošla opravou vstupní brána a zvonice a byla dokončena také nová parkovací plochy u bočního vstupu na hřbitov. V současné etapě se zrestaurování dočkaly také vstupní dveře do budovy správy hřbitovů.

Další významné úpravy hřbitova se budou připravovat na závěr příštího roku s přesahem do roku 2024. Prostějovští radní schválili návrh na rozšíření areálu hřbitova. Na ploše nedaleko smuteční obřadní síně, kde nyní funguje takzvaná psí výběhová loučka, vznikne prostor pro další urnové hroby a kolumbária.

Statistici hodnotili život v obcích: v kraji má nejlepší výsledek Olomouc, propadla ale v dostupnosti bydlení

Portál Obce v datech zveřejnil i letos kompletní porovnání 206 obcí s rozšířenou působností z celé České republiky. V žebříčku, který odborníci sestavují na základě statistických ukazatelů, se z obcí Olomouckého kraje umístila nejvýše Olomouc na...

„Návrh se zabývá umístěním urnových hrobů v parkové aleji, orámované oplocením s integrovanými kolumbárii. Počítáno je se vznikem 38 sekcí kolumbárií po devíti schránkách, to je celkem 342 schránek a devět sekcí urnových hrobů po 17 hrobech, tedy celkem 153 urnových hrobů. Studie rovněž řeší materiálové provedení komunikačních ploch, návrh zeleně, umístění mobiliáře, osvětlení a podobně. Kromě hlavního vstupu, který je umístěn ve stávající ohradní zdi, je uvažováno i s pracovním vstupem ze zázemí obřadní síně,“ přiblížil záměr náměstek primátora pro stavební rozvoj a investice Jiří Rozehnal (ANO) a jak dále doplnil, navržena je i možnost využít ukládání uren v podzemí.

V roce 2023 se bude vypracovávat podrobnější projektová dokumentace, na kterou naváže samotná stavební a parková úprava prostoru. K té by mělo dojít od podzimu 2023 do jara 2024. „Odhadovaná cena je přibližně do 13 milionů korun,“ podotkl náměstek Rozehnal.

Schválené úpravě budou muset ustoupit také stromy rostoucí v této oblasti. „Objednali jsme u odborné firmy zpracování dendrologického posudku. Na základě celkového posouzení všech 25 stromů v lokalitě, je devět stromů zakomponováno a v upravené studii rozšíření hřbitova zachováno. Ze zbývajících šestnácti stromů je jeden solitérní strom a patnáct stromů ve stromořadí navrženo ke kácení. Bez nezbytného kácení nelze realizovat rozšíření hřbitova dle navržené studie,“ konstatoval prostějovský investiční náměstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov, Cad Projekt Plus

Štítky Hřbitov, městský hřbitov, Prostějov, hroby, památka, rozšíření hřbitova, projekt, psí loučka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovský hřbitov čeká rozšíření. Psí loučka a alej ustoupí stovkám míst pro zesnulé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.