Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jak se bude parkovat v Prostějově? Radním má pomoci nová studie

V Prostějově by v budoucnu mohl vzniknout nový parkovací systém. Nejprve ale bude zpracována studie, která k němu připraví podklady. Nový parkovací systém chce zohlednit cíle města jako je efektivní užívání parkovacích míst, jasná cenová politika nebo zřízení fondu mobility.

Cílem studie je získat informace o dopravě a parkování v Prostějově. Na jejím základě pak má být navržen nový parkovací systém. „Studie je první krok k jeho nastavení. Nyní se bude připravovat realizační projekt, což znamená přípravu kompletních změn dopravního značení, umístění parkovacích automatů, závorových či navigačních systémů a případní stavební úpravy na silnicích,“ vysvětlil v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast dopravy Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Podle radnice musí nový městský parkovací systém zohlednit několik cílů. Motoristé například podle vedení města musí mít o možnostech parkování nebo alternativních způsobech dopravy dostatek informací. Součástí nového systému by tedy kromě stávajících a nových parkovišť měl být také navigační a informační portál.

Zemědělci z Hané vyrazili ve čtvrtek dopoledne na protestní jízdu přes Olomouc, do krajského města zamířili rolníci s těžkou technikou hned ze čtyř směrů. Cílem bylo upozornit na celou řadu obtíží, se kterými se agrární sektor musí potýkat, ať už...

Město také počítá se zřízením fondu mobility. Výnos, který z provozu systému parkování bude mít město k dispozici, by měl být následně reinvestován do jeho dalšího rozvoje. Mezi další cíle patří správné nastavení režimu parkovacích míst a soulad parkování s MHD, cyklisty a pěšími návštěvníky.

Důležitá má také být jasná cenová politika. „Ceny za parkování musí odpovídat režimu daného parkoviště. Musí tedy být zohledněno, jestli jde o krátkodobé, střednědobé či dlouhodobé parkování,“ doplnila Alena Vrtalová z tiskového týmu radnice.

„Cílem města je řídit dopravu v klidu. Návštěvníky města navigovat cíleně na parkoviště, rezidentům umožnit parkování v okolí jejich bydliště a také všem nabídnout vhodné varianty pro parkování při dojíždění do práce,“ uzavřela Vrtalová. Změnu parkovacího systému v poslední době také plánovalo vedení olomoucké radnice. Rozhodlo se ale k podobnému kroku a nový systém vzniká na základě expertní analýzy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Prsotějov, parkování, studie, radnice, parkovací systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se bude parkovat v Prostějově? Radním má pomoci nová studie  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.