Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Škoda po výbuchu zábavní pyrotechniky v Otinovsi je přibližně pět milionů korun. Vyšetřování pokračuje

Škoda při loňském výbuchu u rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku, při němž zemřel jednačtyřicetiletý profesionální hasič, je předběžně pět milionů korun. Příčinou byla podle všeho neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Exploze loni v září poškodila i desítku domů v okolí.

"Na spise se stále pracuje a nebyl doposud ukončen. Škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Nejedná se o ale o konečnou částku. Nicméně již zřejmě výrazně nevzroste," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Vyšetřování potrvá ještě několik měsíců, čeká se na znalecké posudky.

Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. S ohledem na úmrtí majitele domu se dá předpokládat, že případ kriminalisté odloží.

Neštěstí se stalo loni 21. září krátce po poledni, kdy obcí otřásly dva po sobě následující výbuchy. Výbuch zřejmě nastal na zahradě u domu, kde byla kamenná prodejna s pyrotechnikou. Následná tlaková vlna zasáhla dům, ale i další desítku objektů v okolí, kterým exploze poškodila okna, střechy a vnitřní vybavení. "Jeden dům vyhořel úplně, zbyly jen obvodové zdi a starší paní, která zde prožila skoro celý svůj život, našla azyl u svých nejbližších," uvedlo vedení obce na svých stránkách.

Při explozi zemřel na místě majitel domu, šlo o profesionálního hasiče. Podle ředitele HZS Olomouckého kraje Karla Koláříka byl v době události mimo službu. Po zemřelém majiteli zůstala manželka a dvě malé děti, obec se tehdy rozhodla zřídit dva účty. Na jeden mohou lidé zasílat finanční pomoc poškozeným v okolí následkem exploze, na druhý účet mohou poslat peníze pro pozůstalou rodinu. Na první účet dosud lidé přispěli 323 tisíc korun, pozůstalým lidé dosud pomohli částkou 456 tisíc korun. Dárci mohou do sbírek přispívat až do 1. srpna letošního roku.

Při výbuchu domu v Otinovsi zemřel jednačtyřicetiletý majitel, prokázala pitva. Byl to profesionální hasič

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jednačtyřicetiletý majitel domu, profesionální hasič. Jednou z vyšetřovacích verzí je manipulace s pyrotechnikou. Za podobných okolností spojených s pyrotechnikou zemřel profesionální hasič při...

Případ má obdobné rysy jako tragédie, která se stala o pět let dříve v 18 kilometrů vzdálených Mostkovicích, kde exploze nastala 22. září roku 2018. I tehdy v troskách domu zahynul třiatřicetiletý profesionální hasič. Případ tehdy policisté rovněž vyšetřovali pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Po více než půldruhém roce vyšetřování případ v květnu 2020 odložili, muž při výbuchu zemřel. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složemi pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky výbuch, škoda, Otinoves, zábavní pyrotechnika, úmrtí, Olomoucký kraj, okres Prostějov, hasič, Mostkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda po výbuchu zábavní pyrotechniky v Otinovsi je přibližně pět milionů korun. Vyšetřování pokračuje  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.