Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Půl milionu. Veřejná sbírka na opravy fasády na zámku v Plumlově překonala kulatou částku

Částku půl milionu korun již překonala veřejná sbírka na opravy zámku v Plumlově na Prostějovsku. Zámek, který se stal národní kulturní památkou, nutně potřebuje opravu fasády. Přijde na 110 milionů korun. Pomoc přislíbil i Olomoucký kraj.

Na transparentním účtu na opravy zámku Plumlov je dnes částka přes 521 tisíc korun, půlmilionovou hranici sbírka překonala před pár dny. 

"Veřejnou sbírku jsme se rozhodli vyhlásit pro lidi, kteří by chtěli přispět, a stát se tak součástí našeho zámku. Věříme, že nám také pomůže kraj, a na opravy půjdou i výtěžky z některých kulturních akcí. Rekonstrukce fasády je rozložena do čtyř let, počítáme i s tím, že v jednotkách milionů každý rok přispěje město," vysvětluje starostka Plumlova Gabriela Jančíková (KDU-ČSL).

Prvním dárcem se stal Petr Školař, který na opravy poslal tisíc korun. Drobní dárci přispívají většinou v řádu tisíců nebo stovek korun, přispěly například také Prostějovičky, Seloutky, Ohrozim, Krumsín a řada soukromých firem.  

Na rekonstrukci fasády již plumlovská radnice získala dotaci z Evropské unie. Podle starostky Jančíkové pomohlo hlavně to, že se zámek stal národní kulturní památkou. "Nebyl to snadný boj, trvalo to více jak pět let, ale můžeme si tak sáhnout na větší peníze," řekla starostka, která shodou okolností v dětství na zámku bydlela.

Na opravy Plumlovského zámku město vypíše veřejnou sbírku. Rekonstrukce fasády přijde na 110 milionů

Na rekonstrukci fasády Plumlovského zámku na Prostějovsku vypíše město Plumlov veřejnou sbírku. Radnice již získala evropské dotace ve výši 56 milionů korun, a to poté, co se zámek stal národní kulturní památkou. Práce přijdou na více než 110...

Opravy fasády přijdou na více než 110 milionů a začít by mohly ještě v letošním roce. Soutěž na dodavatele by cenu mohla trochu snížit.

"Náklady obec nebude táhnout sama. Krajské radě jsem předložil návrh memoranda, na základě kterého se Olomoucký kraj přihlásil ke kofinancování celého projektu. Na zastupitelstvu jsem pak předložil návrh na mimořádnou milionovou dotaci. Oba záměry byly schváleny," poznamenal krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek (Spojenci).

Z evropských fondů město Plumlov na opravy zámku doposud získalo celkem 64 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Město Plumlov, Michal Šverdík

Štítky dárce, částka, Plumlov, zámek, fasáda, oprava, veřejná sbírka, příspěvky, okres Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půl milionu. Veřejná sbírka na opravy fasády zámku Plumlov překonala kulatou částku  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.