Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Propagace města přes školy je v pořádku, tvrdí radnice. E-maily rodičům však prošetří školní inspekce

Propagace investičních akcí města Prostějova přes zdejší školy je v pořádku, tvrdí radnice. Náměstek primátora za ANO Miloš Sklenka nedávno nařídil, aby ředitelé škol rozeslali rodičům informace o plánované stavbě bazénu, o který se vede spor. E-maily rodičům nyní prověří Česká školní inspekce.

Rodiče žáků některých prostějovských škol nedávno dostali e-maily s informacemi o plánované stavbě bazénu. Náměstek primátora Prostějova Miloš Sklenka (ANO) celou investici vychvaluje a obhajuje rozhodnutí radnice postavit pětadvacetimetrový bazén. O délku je v Prostějově spor. Opozice navrhuje padesátimetrový bazén, zdejší oddíl plavání odstartoval sběr podpisů a chce na toto téma prosadit referendum. Rozesílání informací rodičům, které nemají nic společného se vzděláváním, výukou nebo provozem škol, považuje opozice za porušení zákona a zneužití moci. 

Prostějovská radnice tvrdí, že je všechno v pořádku. Případ město konzultovalo s právním oddělením, pověřencem pro ochranu osobních údajů a Úřadem na ochranu osobních údajů.

"Statutární město Prostějov jako zřizovatel oslovilo školy se žádostí o informování zákonných zástupců žáků o dění ve městě týkající se výhradně školních a mimoškolních aktivit. Jedná se o pouhé informování bez získávání dalších informací. Z obsahu nevyplývá žádná politická propagace, což výslovně zakazuje školský zákon. Náměstek primátora Miloš Sklenka neporušil žádný právní předpis ani nepřekročil svoji působnost," sdělila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Celou věc ovšem prověří Česká školní inspekce. "Česká školní inspekce dostala podnět k prošetření této záležitosti. V současné době požadujeme další podklady, které umožní rozhodnout, zda je v kompetenci ČŠI posoudit, zda a k jakému porušení mohlo dojít," potvrdil náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Náměstek Sklenka z ANO nařídil, aby školy poslaly rodičům článek o bazénu v Prostějově. Odstupte, chce opozice

Náměstek primátora Prostějova za ANO Miloš Sklenka nařídil, aby ředitelé základních škol rozeslali rodičům informace o plánované stavbě bazénu v Prostějově. Podle opozice jde o zneužití postavení a osobních údajů rodičů, protože politická...

Podle opozice je rozesílání informací rodičům zneužitím postavení. Cílem náměstka Sklenky bylo zabránit vyhlášení referenda a ovlivnit postoje rodičů k výstavbě nového bazénu, jde o zneužití kanálů, které k takovým krokům nesmí být využity.  

"Politické texty jsou rozesílány prostřednictvím škol a oficiálních školních informačních systémů, když toto výslovně zakazuje školský zákon. Jde zjevně o politické zneužití osobních údajů. Rozeslaná politická propaganda nemá nic společného ani se vzdělávacím programem škol, netýká se ani vzdělávací a výchovné činnosti na školách, případně hodnocení žáků," uvedl za opozici předseda klubu Na rovinu! Aleš Matyášek, který je zároveň trenérem plavání.

Náměstek Sklenka jakékoliv pochybení odmítl. "Informace rozesílané rodičům nemají politický charakter, není v nich zmiňována žádná politická strana ani hnutí, a dokonce ani klub v zastupitelstvu města," sdělil.

Prostějovské zastupitelstvo schválilo pětadvacetimetrový bazén. Plavci chtějí prosadit referendum

Prostějovské zastupitelstvo schválilo stavbu pětadvacetimetrového bazénu s deseti drahami. Opozice prosazuje padesátimetrovou délku, s tím souhlasí také místní Tělovýchovná jednota, která chce prosadit referendum o podobě plaveckého bazénu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky radnice, plavecký bazén, školy, rodiče, zneužití, spor, informace, délka, Prostějov, Česká školní inspekce, ANO, Úřad pro ochranu osobních údajů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Propagace města přes školy je v pořádku, tvrdí radnice. E-maily rodičům však prošetří školní inspekce  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.