Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Šumperská nemocnice žádá kraj o mediky a studenty střední zdravotnické školy

Nemocnice Šumperk kvůli rychle rostoucímu počtu hospitalizovaných s covidem-19 požádala hejtmanství o přidělení mediků a studentů střední zdravotnické školy, aby s jejich pomocí zajistila svůj provoz. Nemocnice Šumperk začala odkládat plánované operace a omezuje provoz některých ambulancí, protože se potýká nejen s rostoucím počtem pacientů nakažených koronavirem, ale také s úbytkem personálu. To dnes sdělil náměstek pro léčebnou péči Nemocnice Šumperk Josef Čikl.

V důsledku poměrně nepříznivé situace jsme požádali kraj o přidělení mediků a studentů střední zdravotnické školy. Doufáme, že nám je přidělí co nejdříve, protože budeme brzy v situaci, kdy se nám bude hodit každá pomoc. Zároveň jsme velmi uvítali nabídku ČVUT, kam jsme už odeslali žádost o plicní ventilátory," uvedl Čikl.

Nemocnice Šumperk tento týden zdvojnásobila kapacitu dočasného infekčního oddělení pro pacienty s koronavirem na 40 lůžek, jsou už ale ze dvou třetin obsazená. Téměř naplněno je i dalších deset lůžek pro pacienty s covidem-19 na oddělení ARO.

Nemocnice stále poptává zdravotnické posily do svého běžného provozu, potřebuje jich několik desítek. Situace by se podle Čikla mohla částečně zlepšit, až nastoupí medici a studenti střední zdravotnické školy. „Nadále však platí, že bychom potřebovali nemocnici personálně posílit o další sanitáře, praktické i všeobecné sestry a plánujeme znovu oslovit také terénní specialisty," podotkl Čikl.

Na seznamu kvůli uložené pracovní povinnosti v souvislosti s epidemií covidu-19 je v Olomouci zhruba 700 mediků a studentů nelékařských zdravotnických oborů. Celkem 400 z nich je z lékařské fakulty Univerzity Palackého, dalších 300 z fakulty zdravotnických věd. Část studentů se už do práce zapojila, pomoci mohou hlavně jako sanitáři. Působit by měli nejen ve Fakultní nemocnici v Olomouci, ale i v ostatních páteřních nemocnicích na střední Moravě.

Nemocnice Šumperk hledá dárce plazmy, co onemocnění covid-19 prodělali, protože mají specifické protilátky. „Tyto protilátky v krvi vyléčeného zůstávají ještě dlouho po jeho uzdravení. Léčba aktuálně nakažených a hospitalizovaných pacientů plazmou od vyléčených je proto velmi účinná a dnes je běžně využívaná klinickými pracovišti," řekla primářka hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Šumperk Marie Urbánková.

V Olomouckém kraji bylo ve čtvrtek zaznamenáno 874 potvrzených nákaz novým koronavirem, nejvyšší počet od začátku pandemie. Kumulativně od počátku pandemie se v kraji potvrdilo 8398 nákaz covidem-19. Na Šumpersku je podle hygieniků od počátku pandemie registrováno 1060 nákaz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, nemocnice, školy, Šumperk, Nemocnice Šumperk, COVID-19, pacient, České vysoké učení technické v Praze, Fakultní nemocnice Olomouc, Lékařská fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice žádá kraj o mediky a studenty střední zdravotnické školy  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.