Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skiareály v Jeseníkách dál čelí oblevě. Část středisek zůstává v chodu

Sobotní mrazivější počasí částečně pomohlo provozovatelům lyžařských středisek v Jeseníkách, kde v závěru roku došlo k citelnému úbytku sněhové pokrývky. Lidé využívají možnosti několika otevřených areálů, v Branné zaznamenali o víkendu nadprůměrnou návštěvnost. Naopak v Karlově příliš vysoký zájem lyžařů nebyl.

Nadprůměrnou návštěvnost měl o víkendu lyžařský areál v Branné. „Středisek tady jede málo a lidi se stahují do areálů, které jsou v provozu. V sobotu bylo přes 600 lidí, v neděli asi o stovku míň,“ řekl zástupce areálu Rostislav Procházka. Přestože sněhu ubývá, pořád ho na sjezdovkách v areálů zůstává od 30 do 50 centimetrů. „V sobotu ráno přimrzlo, to byla bomba, v neděli ráno nemrzlo, tak byl sníh měkký. Ještě tak deset dní přežijeme. Má být teplo, takže se s tím rveme,“ uvedl Procházka.

Zhruba 800 lyžařů navštívilo v sobotu zimní středisko Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku, v neděli jich bylo asi 500. „Návštěvnost byla celkem slušná, protože podmínky se přes víkend zlepšily. Přimrzlo, v sobotu bylo sluníčko, to bylo velice pěkné. V neděli už to bylo slabší, byla mlha celý den, návštěvnost byla spíš podprůměrná,“ řekl vedoucí ski areálu Libor Petrů. Také v Kopřivné se bude lyžovat i příští týden, sněhu je tam od 20 do 80 centimetrů. „Neustále mrholí nebo prší, teploty jsou nad nulou, pak je složité sníh udržet. Ale stále se to daří,“ doplnil Petrů.

Všeuměl ze Šumperka sestrojil orloj. Zakomponoval do něj i švestky na slivovici

Jeden z rodinných domů v Šumperku se může pochlubit funkčním orlojem. Ve věžičce vybudované na střeše garáže si jej sestavil dvaasedmdesátiletý Miroslav Nečas, inspirací mu byl orloj na Staroměstské radnici v Praze.

Od 20 do 40 centimetrů sněhu zůstává na sjezdovkách ve Ski Aréně Karlov. „Nelyžuje se na všech sjezdových tratích jako v prosinci, ale jen na hlavních sjezdovkách, v provozu byly v neděli jen dvě lanové dráhy. Ani návštěvnost nebyla taková, jako o víkendech obvykle bývá. Příčinou je počasí. Lidé nevnímají, že by byla zima. Návštěvnost je výrazně slabší než obvykle touto dobou,“ uvedl mluvčí střediska Boris Keka. Areál zůstane v provozu i v příštích dnech. „Je důležité lyžování udržet, protože najíždějí lyžařské kurzy,“ poznamenal Keka.

O víkendu se v Jeseníkách lyžovalo například také ve střediscích v Koutech nad Desnou na Šumpersku nebo ve Filipovicích na Jesenicku. Provoz naopak kvůli oblevě a nedostatku sněhu v minulých dnech přerušily areály v Přemyslově na Šumpersku nebo na Červenohorském sedle na rozhraní Šumperska a Jesenicka.

Podle údajů zveřejněných horskou službou leželo v neděli v Jeseníkách deset centimetrů nesouvislé sněhové vrstvy. Na lavinových svazích Velkého kotle sníh roztál. Více sněhu je uloženo na severních a západních svazích, ale i tam je ho málo. Díky ochlazení jsou podle horské služby zbytky sněhové pokrývky tvořeny takzvaným firnem, tedy přechodným stadiem mezi sněhem a ledem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Areál Kouty

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Jeseníkách dál čelí oblevě. Část středisek zůstává v chodu  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.