Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Všeuměl ze Šumperka sestrojil orloj. Zakomponoval do něj i švestky na slivovici

Jeden z rodinných domů v Šumperku se může pochlubit funkčním orlojem. Ve věžičce vybudované na střeše garáže si jej sestavil dvaasedmdesátiletý Miroslav Nečas, inspirací mu byl orloj na Staroměstské radnici v Praze.

Orloj vyrostl na místě, kde na původní větrací věžičce visely hodiny, kterými se kolemjdoucí řídili zhruba 15 let. „Když jsem šel před 13 lety do důchodu, řekl jsem si, že si tam udělám místo toho zvonkohru. Ta by se však tam nevešla, proto jsem věžičku přestavěl na větší. A když už to došlo tak daleko, pustil jsem se nakonec do orloje,“ vysvětlil v úvodu Miroslav Nečas.

Jako inspiraci si vzal pražský orloj, ostatní je podle jeho slov jeho fantazií v moravském stylu, například švestky pro pálení slivovice. V měřítku 1:3 zachytil astroláb, historický astronomický přístroj, z původního orloje. Místo apoštolů putují zařízením postavy představující tradiční řemesla.

Bludov zdobí busta slavného rodáka a posledního šlechtice moravské větve Žerotínů Karla Emanuela

Bludov na Šumpersku ozdobila busta připomínající slavného rodáka a také posledního žijícího šlechtice moravské větve rodu Žerotínů Karla Emanuela ze Žerotína. Pochází z dílny sochaře Jakuba Vlčka, slavnostně odhalena bude v pátek.

Při sestrojování orloje využil senior zkušeností a cenných rad pražského orlojníka Petra Skály. „Začal jsem s tím před deseti lety. Jenže poté koupil syn barák, kde jsem strávil při kompletní rekonstrukci pět let, poté koupil barák synovec. A do toho se lidé pořád ptali, kdy už to bude. Loni na jaře jsem se už naštval a pustil jsem se do orloje znovu, ať to nemusím pořád poslouchat. A nakonec jsem to dotáhl do konce,“ popsal šumperský všeuměl.

Při sestrojování orloje přitom muž řady profesí, jehož zahradu zdobí výtvory všeho druhu včetně mašinky Tomáše či speciálního zemního úkrytu na lahváče, nenarazil na nic, s čím by si neporadil. „Astroláb je téměř na 90 procent vizuálně shodný s pražským, nuance jsou jen v číslicích. Ale jsme na Moravě, proto je v moravském stylu – nechybí Cyril a Metoděj s datem jejich příchodu na Moravu, nahoře je moravská orlice, po boku jsou šumperské znaky, a abych se odlišil od Pražáků, pozlacený kohout, symbol dne, tam je, ale nekokrhá. Místo něj je dole umístěna sova, která produkci ukončí máváním křídel,“ uvedl Nečas.

Největší básník času Jan Čep by se dožil 120 let. Pochází z Litovelska

V těchto dnech si připomínáme sto dvacet let od narození prozaika, esejisty a překladatele Jana Čepa. Básník času, který se snažil zachytit jeho uplývání, básník úzkosti a tajemství, básník země, smrti, jitřního zraku, ale i náš nejlyričtější...

Orloj zdobí také smrtka, která při pohybu figurek zvoní na zvoneček. „Figurky chodí jak v Praze, tedy z boku, otočí se čelem a poté se otočí bokem a odejdou. Místo apoštolů jsem do orloje umístil tradiční řemesla – například sedláka nebo rybáře s podběrákem. Figurky jsem posháněl po internetu, ale netvrdím, že v budoucnu, pokud ještě budu po tomto světě šlapat, se nepokusím o figurky svoje,“ dodal aktivní senior.

Šumperský orloj je až na malé detaily funkční, v pohybu a v doprovodu zvonkohry je vždy v celou hodinu. Již nyní se stává turistickou atrakcí, lidé si jej fotí z přijíždějících aut nebo se zastavují na chodníku. Podle jeho tvůrce by měl znít denně od 08:00 do 18:00, tedy do klekání. „Sousedé jsou zatím pozitivní, uvidíme, co budou říkat, až se naplno rozjede,“ dodal v závěru s úsměvem Nečas.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Informační centrum Šumperk

Štítky ČR, zajímavosti, zábava, orloj, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všeuměl ze Šumperka sestrojil orloj. Zakomponoval do něj i švestky na slivovici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.