Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

FOTO: Strom spadl na lanovku. Při evakuaci lyžařů pomáhaly dva vrtulníky i olomoučtí hasiči

Olomoučtí a šumperští hasiči zasahovali společně se svými kolegy z Pardubického kraje ve čtvrtek 17. ledna před jednou hodinou v Červené Vodě, kde strom spadl na lano sedačkové lanovky.

71 uvězněných lyžařů

„Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál, který byl v tu chvíli plný lyžařů," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Strom nejprve odřezala obsluha lanovky a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se však nepodařilo. Před druhou hodinou tak muselo být všech 71 lyžařů, kteří byli uvězněni na lanovce, evakuováni. Na místo přiletěly dva vrtulníky z Brna a z Prahy.

Náročný zásah

„Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře," popsala mluvčí průběh zásahu.

Devět minut po třetí hodině na místo přiletěl první vrtulník, o devět minut později druhý. V té době bylo evakuováno asi sedm osob. „Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti," vysvětlila Horáková. Evakuace byla ukončena po čtvrt na pět.

Foto HZS

Štítky lanovka, strom, nehoda, lyžaři, hory, hasiči, lyžař, lanová dráha, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Červená Voda, Praha, Čenkovice, Buková hora, Brno

FOTO: Strom spadl na lanovku. Při evakuaci lyžařů pomáhaly dva vrtulníky i olomoučtí hasiči  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.