Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Nekoupejte se v Plumlovské přehradě, varují hygienici. Voda v ní je zdravotním rizikem

Nevhodná ke koupání je kvůli zvýšenému množství sinic Plumlovská přehrada u Prostějova. Kvalita vody se tam zhoršuje od poloviny srpna a po posledním odběru vzorků tento týden už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučují. Objevuje se tam i vodní květ, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

„Voda (v Plumlovské přehradě) neodpovídá hygienickým požadavkům na jakost vody ke koupání. Znamená zdravotní riziko pro koupající se osoby a osoby, které provozují vodní sporty," uvedla. Riziko zdravotních komplikací je hlavně u dětí, těhotných žen, alergiků a osob s oslabenou imunitou. „Tito jedinci by se tam už v žádném případě koupat neměli," dodala.

V Olomouckém kraji sledují hygienici také kvalitu vody ve vyhledávaných jezerech Poděbrady u Olomouce, kde zůstává kvalitní voda celou sezonu. Odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Voda navíc obsahuje málo živinných látek, které potřebují sinice pro růst.

Autoři | Foto Facebook Plumlovská přehrada

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký, Vodní nádrž Plumlov, koupání, Krajská hygienická stanice, Prostějov, Plumlov, Olomoucký kraj, Olomouc, Poděbrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekoupejte se v Plumlovské přehradě, varují hygienici. Voda v ní je zdravotním rizikem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.