Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Kvalita vody na Plumlovské přehradě se zhoršila, hygienici nedoporučují koupání

Kvalita vody v Plumlovské přehradě u Prostějova se proti předchozím dnům ještě zhoršila a hygienici tam koupání nyní nedoporučují. V pětibodové škále je nádrž na čtvrtém stupni, může za to především vyšší koncentrace vodního květu, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je voda stále čistá.

Vzorky vody odebírali odborníci na obou lokalitách v pondělí, výsledky dostali dnes. "Voda ve vodní nádrži Plumlov je zařazena do kategorie čtyři, to znamená, že jde o vodu nevhodnou ke koupání. Jde o vodu, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doručit zejména dětem, těhotných ženám, osobám trpícími alergiemi a osobám s oslabeným imunitním systémem," uvedla Čehovská.

Na Plumlovské přehradě je vyšší výskyt sinic, jejichž koncentrace překročila první stupeň. "Došlo k překročení druhého stupně pro chlorofyl a máme zde nález vodního květu, který dosáhl třetího stupně a snížila se průhlednost vody. To jsou důvody, proč je jakost vody zařazena do stupně čtyři," doplnila hygienička.

Problémy s kvalitou vody se objevily již letos v červenci

Problémy na přehradě se letos poprvé objevily v polovině července, kdy tam hygienici objevili vodní květ i leklé ryby. Následující týden byla kvalita vody opět v pořádku, stejně jako následující dva týdny. Potíže se znovu objevily v polovině srpna, kdy hygienici kvalitu vody označili jako zhoršenou, tedy na stupni tři.

Na štěrkopískových jezerech Poděbrady hodnotí hygienici jakost vody stupněm jedna dlouhodobě, problém s kvalitou vody zde není ani na konci koupací sezony.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký, AUDIO, koupání, Vodní nádrž Plumlov, vodní květ, Poděbrady, Krajská hygienická stanice, Olomouc, Prostějov, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na Plumlovské přehradě se zhoršila, hygienici nedoporučují koupání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.