Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoucký kraj má první případy jihoafrické varianty koronaviru

Olomoucký kraj má první potvrzené případy jihoafrické varianty koronaviru. Podle dosavadních zkušeností může být tato mutace až o 50 procent nakažlivější než základní varianta viru. Mutaci odhalil Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci.

Ředitel ústavu Marián Hajdúch zprávu oznámil na sociálních sítích.

"Na @IMTM_Olomouc jsme při genotypizaci více než 200 pozitivních vzorků ze čtvrtka identifikovali první dva případy jihoafrické varianty viru v Olomouckém kraji. Genotypizujeme všechny pozitivní vzorky, sekvenujeme zhruba 50 vybraných vzorků za týden," sdělil Hajdúch.

Jihoafrická mutace, která byla poprvé zaznamenána loni v říjnu, se již rozšířila do několika desítek zemí. Objevila se v sousedních státech. Podle většiny vědeckých odhadů může být asi o 50 procent nakažlivější než základní varianta viru SARS-CoV-2.

Odborníci uvádějí, že vakcíny, kterými se nyní proti covidu-19 v Česku očkuje, by proti jihoafrické mutaci nemusely být tak účinné.

Vědci z ústavu zatím nevědí, kde se infikovaní lidé nakazili a zda přijeli například odněkud ze zahraničí. "Těsně před půlnocí jsme diagnostikovali a nahlásili další dva případy. Takže za včerejšek celkem 4x," dodal dnes Hajdúch.

Podle Covid Portálu ministerstva vnitra existuje více jihoafrických variant. V případě varianty E484K, která je způsobena mutací ve spike proteinu se zdá, že má dopad na imunitní odpověď a případně na účinnost vakcíny.

Tato mutace totiž pomáhá viru obejít imunitní obranu těla. Jihoafrická varianta může účinněji způsobovat reinfekce u lidí, kteří byli dříve infikováni původní formou viru. Proti této variantě je účinnost očkování o něco nižší, ale odborníci tvrdí, že vakcíny lze změnit a vylepšit tak, aby lépe odpovídaly novým variantám během několika měsíců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, jihoafrická varianta, Olomoucký kraj, COVID-19, virus, mutace, Marián Hajdúch, Ústav molekulární a translační medicíny, Olomouc, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj má první případy jihoafrické varianty koronaviru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.