Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Novým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci se stal Martin Procházka

V čele Univerzity Palackého v Olomouci bude následující čtyři roky dosavadní děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka. Rektorem ho zvolil Akademický senát ve druhém kole, v němž jednapadesátiletý Procházka porazil Tomáše Opatrného z přírodovědecké fakulty.

O funkci se ucházeli čtyři kandidáti, Martin Procházka získal ve druhém kole 14 hlasů. Přítomno bylo 24 členů akademického senátu, dva hlasy byly neplatné. Nového rektora musí jmenovat prezident, olomouckou univerzitu by měl vést od 1. května, funkční období mu potrvá do 30. dubna 2025.

Procházka působí v Ústavu lékařské genetiky Lékařské fakulty a v Ústavu porodní asistence Fakulty zdravotnických věd. "Za sebe můžu slíbit, že budu rektorem nejen dvou fakult, na kterých působím, ale rektorem celé univerzity. Slibuji, že budu dodržovat všechno to, co zaznělo v předvolebních debatách - nabízím tedy otevřené dveře, volná diskuzní fóra, transparentnost a komunikaci," uvedl Procházka.

Při volbě rektora ve svém projevu také uvedl, že se zasadí o zklidnění situace na univerzitě. V posledních měsících byla do jisté míry paralyzována v souvislosti se vznikem vysokoškolského ústavu CATRIN, který byl i důvodem rezignace jeho předchůdce.

Zasadit se chce také o to, aby se univerzita stala silnou institucí, apeloval na to, aby se podílela významným způsobem na společenském dění s evropským přesahem.

O funkci rektora se ucházeli čtyři kandidáti

O funkci se kromě Procházky a Tomáše Opatrného ucházel také dosavadní prorektor pro zahraničí vztahy Martin Kudláček z Fakulty tělesné kultury a Jiří Lach z katedry politologie Filozofické fakulty. Kudláček nezískal v prvním kole žádný hlas, Lachovi dalo hlas pět senátorů. Všichni kandidáti jsou profesoři a za sebou mají zkušenosti ve vedoucích akademických funkcích na olomoucké univerzitě.

Během dnešní volby zasypali senátoři kandidáty otázkami, zajímal je například jejich názor na fungování Konfuciova institutu, ale i na žalobu Přírodovědecké fakulty ohledně rozhodnutí Akademického senátu k procesu vzniku CATRIN. Podle Procházky je načase tuto otázku konečně uzavřít. "Vyřešení této situace odblokuje i tuto žalobu,“ podotkl Procházka.

Martin Procházka
Procházka je od října 2019 děkanem Fakulty zdravotnicích věd UP.
Rodák z Ostravy (narozen 8. července 1970) vystudoval v roce 1994 Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. V stejném roce začal působit na Porodnicko-gynekologické klinice FN a LF UP Olomouc, kde se stal později přednostou Ústavu porodní asistence FZV UP a Ústavu lékařské genetiky LF UP a FNOL.
V oboru gynekologie a porodnictví získal atestaci I. stupně (1997) i atestaci II. stupně (2001).
V roce 2007 se stal docentem v oboru porodnictví a gynekologie na Lékařské fakultě UP. Získal specializační způsobilost v oblasti lékařské genetiky (2008) v oblasti perinatologie a fetomaternální medicíny (2010).
V roce 2016 získal titul profesor v oblasti porodnictví a gynekologie.
V letech 2014- 2019 působil jako přednosta Ústavu porodní asistence FZV UP a od roku 2014 je přednostou Ústavu lékařské genetiky Fakultní nemocnice Olomouc.
Ve své odborné práci se zaměřuje na perinatologii, fetomaternální medicínu a lékařskou genetiku, zejména na závažné komplikace těhotenství či na problematiku geneticky podmíněných poruch krevního srážení.
Ke své práci jednou řekl, že genetika je kombinace detektivky a genealogie.
Je členem výboru České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP a několika dalších organizací včetně mezinárodních.
Působil v zahraničí, například v Belgii, ve Švédsku či Nizozemsku. V zahraničí též publikuje.
Je otcem dvou dcer, manželka Jana pracuje na hemato-onkologické klinice a je spoluautorkou mnoha společných publikací.

Dosavadní rektor Jaroslav Miller vykonával funkci rektora dvě volební období, univerzitu měl vést až do roku 2022. Loni v prosinci však nečekaně oznámil svou rezignaci ke konci letošního dubna. Svůj krok odůvodnil obstrukcemi kolem vzniku nového vysokoškolského ústavu CATRIN.

"Blahopřeji budoucímu panu rektorovi k úspěšné volbě i k jeho osobnímu úspěchu. Znám pana profesora jako uvážlivého kolegu, pod jehož vedením se bude univerzita nepochybně dále rozvíjet," vzkázal Procházkovi dosavadní rektor Miller.

V novodobé éře obnovené olomoucké univerzity stanulo v jejím čele od roku 1946 dvanáct rektorů a dvě rektorky, Martin Procházka bude patnáctým v řadě. Řídit bude univerzitu, na které v současnosti na osmi fakultách studuje více než 22 tisíc studentů a pracuje téměř 4000 zaměstnanců.

Před 75 lety byla obnovena Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita v Olomouci, která dnes nese jméno Františka Palackého, je po pražské Univerzitě Karlově druhou nejstarší školou svého druhu v České republice. V její historii, která se začala psát už v druhé polovině 16. století, ale bylo několik...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UPOL

Štítky volby, rektor, Univerzita Palackého, Olomouc, Martin Procházka, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita, genetika, Akademický senát, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Jaroslav Miller, Martin Kudláček, Jiří Lach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci se stal Martin Procházka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.