Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

V lavinových katastrech Jeseníků přibyla kvanta sněhu. Horská služba varuje před vážným nebezpečím

Horská služba v Jeseníkách zaznamenala v oblasti Velkého Kotle sesuvy mas sněhu. Záchranáři apelují na turisty, aby do běžně nepřístupných míst nechodili. V oblasti platí od minulého týdne třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který vyjadřuje značné nebezpečí. V některých místech vítr navál až půl metru nového sněhu.

„V Jeseníkách přetrvává lavinový stupeň číslo tři. Dochází k samovolnému uvolnění lavin v lavinových katastrech Velkého Kotle. Důvodem je velká intenzita sněžení spojená s větrem. Vlivem větru se přesouvá z jedné strany hřebenu na druhý větší vrstva, než tam napadne. Může tam tak být až padesáticentimetrová vrstva nového volně uloženého sněhu, který se ještě nespojil se spodní vrstvou tak, aby nedošlo při nějakém adekvátním zatížení k sesuvu," vysvětluje dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Podle dispečera jesenická horská služba eviduje lavinové sesuvy v okolí hřebene jak na jih, tak na sever. Nebezpečí sesuvu je patrné i ve svazích Sviního a Medvědího dolu, uvedli horští záchranáři na svých stránkách. Důrazně proto nabádají návštěvníky, aby se v těchto místech rozhodně nepohybovali. Varování směřuje především na skialpinisty, kteří se i přes zákaz do těchto míst mimo turistické trasy každoročně vydávají.„Je to opravdu hodně nebezpečné se tam nyní pohybovat," doplnil Škovránek.

Skvělý přírodní sníh i porucha lanovky. Prodloužený víkend přilákal do Jeseníků tisíce lidí

Plná parkoviště a rušno na svazích i ve stopě. Uplynulý víkend přilákal do lyžařských středisek v Olomouckém kraji tisíce lidí, v Jeseníkách v průběhu týdne připadly desítky centimetrů sněhu. V neděli se počasí zhoršilo, meteorologové varovali...

Na Ovčárně v tuto chvíli již nesněží, na horách ve 1300 metrech nad mořem je až 140 centimetrů sněhu, na sjezdovkách na Ovčárně je nahrnuto až 170 centimetrů sněhu. Hřeben je naopak vyfoukaný, leží tam zhruba čtvrt metru sněhu.

Návštěvnost na horách je nyní podle dispečera střední, v provozu jsou všechna lyžařská střediska. „Podmínky pro běžecké lyžování jsou nyní bezvadné, od Paprsku, přes Skřítek, ale i přes hřeben, mezi Ovčárnu a Ramzovou, všude se dá jezdit na běžkách," doplnil Škovránek. Podle aktuálních informací rolbařů na sociální síti panuje na horách opravdová "ladovská zima", uvedli, že takové podmínky na horách již dlouho nepamatují. Například na parkovišti u Skřítku už měli v pondělí i problém, kam rolbami hrnout sníh.

Dva horolezci se v Jeseníkách s mačkami a cepíny vydali do nitra rezervace. Loni zde zemřel skialpinista

Do centra Velké kotliny v národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách se nedávno vydali dva horolezci s mačkami a cepíny. Dobře věděli o zákazu vstupu do rezervace, pohybovali se navíc v místech, kde před rokem tragicky zahynul mladý...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Kostík

Štítky Lyžování, turistika, příroda, laviny, Jeseníky, horská služba, Olomoucký kraj, sesuv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V lavinových katastrech Jeseníků přibyla kvanta sněhu. Horská služba varuje před vážným nebezpečím  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.