Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Pouštní antilopy na Svatém Kopečku vyrazily ze zimoviště. Osm mláďat poprvé vidělo svůj kousek přírody

Stádo afrických antilop se po dlouhé zimě ve stáji opět vrátilo do svého výběhu v olomoucké zoologické zahradě. Letos je v Zoo Olomouc jedenadvacet oryxů, skupinu rozšířilo hned osm mláďat. Olomoucká zahrada patří k nejúspěšnějším chovatelům tohoto druhu antilopy v Evropě, v příštím roce bude slavit 50. výročí jejich chovu.

„Vypouštění oryxů v olomoucké zahradě je závislé na počasí. Většinou k němu dochází v květnu, od října pobývají na zimovišti. S tím souvisí i březost samic a následné datum porodů – čím je tepleji a čím dříve oryxe můžeme vypustit ze zimoviště, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se na zimovišti narodí mláďata,“ objasňuje zooložka Libuše Veselá.

Brzy po přesunu do travnatého výběhu totiž samice oryxe přichází do říje a následuje páření. „Za celou dobu chovu došlo v Zoo Olomouc ke 334 porodům těchto pouštních antilop. Mláďata se rodí po zhruba osm a půl měsíce trvající březosti ve stáji na zimovišti a poprvé spatřují krásy přírody na jaře,“ přiblížila mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Olomoucká zahrada chová oryxe od roku 1973 a patří k nejúspěšnějším chovatelům této antilopy v Evropě. V roce 1975 získala i zvířata z odchytu v Namibii. Tento poddruh africké pouštní antilopy zdobí jedinečná černobílá kresba, stejně jako typický úhoří pruh na zádech. Dlouhé rohy vzhled umocňují. Jejich skupiny čítají přibližně 15 členů, někdy se však stáda při svých dlouhých cestách za vodou a potravou setkají a dále pokračují v počtu až 200 jedinců. „Výsostní postavení je dáno dominantnímu samci, mezi samicemi probíhají po vypuštění do výběhu vzájemné souboje, které vedou k seřazení do žebříčku. Oryxové se projevují takzvaným distančním chováním, kterým si jednotlivá zvířata udržují od sebe vzájemný odstup. Porušují jej pouze v případě souboje, páření, či ve vztahu matka-mládě,“ podotkla mluvčí zoo Gronská.

První dny oryxů v přírodě
Samice rodí mládě odkládacího typu. V přírodě mládě po nakojení od matky odchází a samo si zvolí místo, kde ulehne. Matka se však za ním nevydává. Svou pachovou stopou by mohla přilákat predátora. Několikrát denně mládě bučením přivolá, nakojí jej, olíže mu konečník, čímž ho přiměje k vyměšování a nakonec ho dokonale očistí, aby ho případný predátor nevyhledal podle pachu. Poté malý oryx sám odchází zpět do úkrytu. Má-li dostatečný příjem mléka a péči samice, první dny se téměř nehýbe, leží přizemi, s hlavou přitisknutou k zemi a s ušima ke krku, vypadá jako hromádka písku, působí tak velmi nenápadně. Svým zbarvením písek i připomíná. Později se mláďata drží pohromadě a vytváří tzv.školky. Pokud stádo odpočívá nebo se pase, jednotlivá zvířata jsou velmi ostražitá a vytváří tzv. hvězdu. K sobě jsou otočená zadní částí těla a orientována tak, že každé je obráceno na jinou stranu a kontroluje tak určitý výsek okolí. Společně mají přehled o dění a o případném blížícím se nebezpečí v úhlu 360 stupňů.

Zdroj: Zoo Olomouc

 
Olomoucká zoo má nejpočetnější stádo klokanů rudých v republice. Jejich výběh je průchozí

Klokany chová olomoucká zoo od roku 1997, v domovské Austrálii jich žije až dvanáct milionů. Olomoucká zoologická zahrada se může pochlubit tím, že její stádo klokanů rudých patří k nejpočetnějším v republice. Výběhem těchto zvířat mohou...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, zvíře, oryx, antilopa, zimoviště, zahrada, Zoologická zahrada Olomouc, Svatý Kopeček, Evropa, konírna, Libuše Veselá, Namibie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouštní antilopy na Svatém Kopečku vyrazily ze zimoviště. Osm mláďat poprvé vidělo svůj kousek přírody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.