Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Damani, příbuzní slonů, porodili v olomoucké zoo mláďata

Damani skalní mají za nejbližšího příbuzného živočicha slony. Jejich výběh v olomoucké zoo ožil, neboť se páru narodilo první potomstvo – hned tři mláďata. V Zoo Olomouc se dosud povedlo odchovat přes dvacet mláďat.

První damani přicestovali do olomoucké zoo v roce 1997. Tehdy pobývali v pavilonu žiraf, později se přesunuli do pavilonu Kalahari, kde sdílí domov s hrabáči kapskými. „Ačkoliv se jedná o afroarabský druh, tito damani stejně jako další obyvatelé tohoto pavilonu nesou stejný druhový název capensis,“ sdělila mluvčí zoologické zahrady v tiskové zprávě Iveta Gronská.

Současný pár damanů skalních tvoří sameček přivezený ze zoo v Hamburgu a samička ze zoo na Hané. „Jedná se o zcela první potomstvo tohoto páru. Tak, jak se zpočátku ukrývali, tak nyní již skotačí ve venkovním výběhu i vnitřní ubikaci,“ vysvětlila zooložka Libuše Veselá.

Speciální asfalt až na konec. Cyklostezky u Billy v Olomouci dostanou finální povrch zřejmě na podzim

Přes zrekonstruovanou křižovatku na ulici Schweitzerova na olomouckém sídlišti Povel už projíždějí auta a procházejí chodci, cyklisté zatím nové cyklostezky využívat nemohou. Chybí na nich finální vrstva červeného asfaltu a město v této fázi...

Zajímavostí o damanech je fakt, že jejich horní řezáky neustále dorůstají. U starších jedinců mohou připomínat sloní kly. „Se slony je spojují některé kosterní znaky a příbuzenským vazbám nasvědčují i nejnovější poznatky molekulární biologie,“ vysvětlila Gronská.

Přirozené prostředí damanů jsou africké křovinaté savany a skalní útvary. Jejich hmotnost nepřesahuje pět kilogramů a na první pohled připomínají divoká morčata. Damani chodí po celé generace vykonávat potřebu na stejné místo. Výsledná lepkavá hmota, známá jako hyraceum, se používá v jižní Africe jako lidový lék při léčbě například epilepsie nebo křečí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky damani, Zoo Olomouc, Olomouc, zoologická zahrada, mláďata, pavilon, Zoologická zahrada Olomouc, Hamburk, Kalahari, Libuše Veselá, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Damani, příbuzní slonů, porodili v olomoucké zoo mláďata  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.