Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Do olomoucké zoo přicestovala samice velblouda dvouhrbého Margot a hned si potykala se zdejším stádem

Do olomoucké zoo tento týden přicestovala samice velblouda dvouhrbého Margot, která by měla podpořit zdejší stádo. Tato zvířata chová zahrada v podstatě už od svých začátků v roce 1958, poslední malé velbloudě se zde narodilo před dvěma lety.

VIDEO: Samička pandy červené se rozkoukává na Svatém Kopečku. Zoologové doufají ve vznik chovného páru

Opatrné zvykání se vydařilo, nová samička pandy červené už poznává výběh v olomoucké zoologické zahradě, kde žije i její potenciální partner. Postupný proces seznamování zabral chovatelům několik týdnů, tyto stromové šelmy mohou návštěvníci na...

"Roční samice pochází ze Zoo Praha, kde jsme ji i nakládali. Cesta proběhla v pořádku bez jakýchkoliv nesnází. Náš samec byl po jejím příjezdu oddělený, aby se nejprve měla možnost seznámit s ostatními samicemi. Samce jsme pustili ke skupině až ráno a vypadá to, že se všichni mají spolu dobře a velmi záhy našli i společnou velbloudí řeč," popsal vedoucí zimoviště afrických zvířat v Zoo Olomouc Pavel Vidlář.

Ošetřovatelé doufají, že Margot se brzy stane matkou. Velbloudy dvouhrbé chová olomoucká zoologická zahrada už od roku 1958. Mýtus o hrbech plných vody ovšem neplatí. Velbloudi mají upravený metabolismus, díky kterému vydrží bez vody až dva týdny, což žádný jiný savec nedokáže. Jakmile dorazí do oázy, mohou během patnácti minut vypít až 150 litrů vody. Velbloud je také jediným savcem, který má oválné červené krvinky. Ty usnadňují průtok krve v případě dehydratace.

Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a rozpoznají vodu na vzdálenost až sedmnáct kilometrů. Hrb neobsahuje vodu, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až čtyřicet kilogramů, v případě nouze ho rozloží na energii a vodu, ale hrb odvádí i tělesné teplo.

"Velbloudí trus je tak dokonale zbaven vody, že je možné ho ihned použít k rozdělání ohně," připomněla v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, velbloud dvouhrbý, přírůstek, samice, Margot, Svatý Kopeček, Olomouc, ZOO Praha, Zoologická zahrada Olomouc, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do olomoucké zoo přicestovala samice velblouda dvouhrbého Margot a hned si potykala se zdejším stádem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.