Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Samička pandy červené se rozkoukává na Svatém Kopečku. Zoologové doufají ve vznik chovného páru

Opatrné zvykání se vydařilo, nová samička pandy červené už poznává výběh v olomoucké zoologické zahradě, kde žije i její potenciální partner. Postupný proces seznamování zabral chovatelům několik týdnů, tyto stromové šelmy mohou návštěvníci na Svatém Kopečku vidět teprve od loňska.

Pro získání zkušeností chovala olomoucká zahrada nejprve dva samce z Francie. Po roce zamířil jeden z bratrů do Zoo Praha, kde na něj čekala partnerka. „Pro druhého byla počátkem roku na doporučení koordinátora vyčleněna samička z italské zoo Parco Natura Viva nedaleko Verony,“ říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Na začátku léta přivezli odborníci roční samici z Itálie na Svatý Kopeček. „V rámci karantény absolvovala veterinární vyšetření, vakcinace a přivykala si na nové prostředí, chovatele i krmnou dávku. Italka se velice rychle sžila s novými vjemy. Vypustit ji ale do venkovního výběhu k samci, který jej považoval za své teritorium, by nemuselo přinést dobrý výsledek. Pandy bylo tedy nutné seznámit pozvolna v zázemí, mimo zraky návštěvníků,“ popisuje zoolog Jan Kirner.

Kvůli rozmíšce pand červených vyjížděli do Zoo Olomouc hasiči. Ti pomáhali ošetřovatelům malou šelmu dostat ze stromu v ohradě kamzíků, kam pandí samec utekl ze svého výběhu. Obratně šplhající zvíře nakonec k návratu k ošetřovatelům přesvědčila...

 

Předpokladem k postupnému seznamování byl odchyt samce z jeho výběhu, pokud možno bez použití celkové anestezie a sítí. „Proto byla zhotovena speciální bedna, do které se sameček učil chodit na krmení po dobu asi jednoho měsíce. V naplánovaný den odchytu se ho tak podařilo bez sebemenšího stresu v bedně zavřít a v klidu přemístit do zázemí, kde na něj již čekala samička,“ vylíčila Iveta Gronská.

Pandy se nejprve poznávaly přes pletivo, po několika dnech je chovatelé pustili k sobě. „Následovalo několik obranných postojů a výhružného prskání v podání samičky, což je u pand běžné. Vzhledem k tomu, že první opravdové seznámení proběhlo bez potíží, bylo načase náš pár přemístit již do expozice, kde jej uvidí návštěvníci,“ objasnila mluvčí. Nyní již lze opět pozorovat pandy červené ve výběhu společně s mundžaky, asijskými jelenovitými sudokopytníky.

„Věříme, že příchod říje v zimních měsících přinese nové přírůstky. Tak se přijďte na náš nový pár podívat. S nástupem chladnějších dní se navíc jejich aktivita bude stupňovat a vůbec nejlepší období pro pozorování pand bude zima,“ dodává mluvčí Gronská.

Domovem pandy červené je pohoří Himálaj
Pandy červené žijí ve své domovině v horských lesích Himálaje samotářským životem a potkávají se během období rozmnožování. Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 000 jedinců a její stavy stále klesají. Nejvíce je ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a pytláctvím. Ochranou pand červených ve volné přírodě se zabývá organizace Red Panda Network. Většinu jejich jídelníčku tvoří listy bambusu, v menší míře potom různé plody, vejce nebo drobní obratlovci. Panda si dokáže občas přidržovat potravu, k tomuto účelu má vyvinutou jednu ze zápěstních kůstek, která svou funkcí supluje protistojný palec a umožňuje pandě úchop větví.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Mašek, Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, panda červená, panda, Svatý Kopeček, Zoologická zahrada Olomouc, ZOO Praha, Himálaj, Verona, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Samička pandy červené se rozkoukává na Svatém Kopečku. Zoologové doufají ve vznik chovného páru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.