Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Sjezdovky i běžkařské stopy zaplnili lyžaři. Zimní sporty lákaly v Jeseníkách i u Olomouce

K plnému provozu se přiblížila o víkendu lyžařská střediska v Jeseníkách i příměstské areály u Olomouce. Rozjetí sezony pomáhá zimní počasí, na svahy připadla také porce přírodního sněhu. Provozovatelé skiareálů evidují na začátku sezony slibnou návštěvnost, rozšiřují se také možnosti běžeckého lyžování.

Rušno bylo nejen na horách, ale lyžařské vleky se rozjely také v nižších polohách. Na své si přišli i vyznavači běžeckého lyžování, kteří do čerstvých stop vyrazili v Jeseníkách či kopcích nad Olomoucí.

Jako velmi dobrou hodnotí víkendovou návštěvnost Rostislav Procházka, provozovatel lyžařského střediska v Branné na Šumpersku, které bylo v provozu i minulý víkend. „Návštěvnost byla srovnatelná. Jsme spokojeni i s počasím. Přes den je kolem minus 11 stupňů, v noci bylo 16 stupňů pod nulou, takže jsme mohli sjezdovky ještě upravit. V provozu máme obě dvě,“ uvedl Procházka, podle kterého na sjezdovkách v Branné leží zhruba 50 až 60 centimetrů sněhu. V okolí je také upravena běžecká trasa.

Lyžařskou sezonu v pátek zahájila střediska v Karolince na Vsetínsku, na Trojáku u Rajnochovic na Kroměřížsku a ve Stupavě na Uherskohradišťsku. Jejich provozovatelům se díky mrazům v posledních dnech podařilo vyrobit dostatek technického sněhu, připadl navíc také přírodní. Lidé lyžovali i v nižších polohách. Vleky o víkendu byly v provozu například v Hlubočkách a Hrubé Vodě u Olomouce.

Zimní radovánky nabírají na obrátkách. Na lyžování zvalo hejtmanství i v kinech

Zejména v Praze, Brně a Ostravě propagoval Olomoucký kraj vánoční trhy v hanácké metropoli. Reklamní kampaň cílila na zvýšení zájmu o běžecké a sjezdové lyžování, videoklip o zimní turistice promítalo více než osmdesát kin. Oblíbenost tras pro...

„Jezdíme každý den od 08:30 do 20:15. V neděli byla návštěvnost vyšší než v sobotu a pátek. Je vidět, že lidé přestávají chodit do obchodů a už začínají mít více volného času,“ řekl Lubomír Orel z lyžařského střediska Stupava. V provozu jsou tam všechny tři sjezdovky a na svazích leží 35 centimetrů sněhu. Od soboty se lyžuje na sjezdovce Horal v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Ve Velkých Karlovicích je po vydatném sněžení z tohoto týdne zhruba 30 centimetrů sněhu, na sjezdovce Horal díky podkladu z technického sněhu 40 až 50 centimetrů.

K dispozici je vyznavačům zimních sportů také část svahů na Červenohorské sedle, podle provozovatelů se jezdilo o víkendu za snížené ceny. „Další sjezdovky a lanovou dráhu budeme postupně zprovoznovat během příštího týdne,“ upozornili zástupci střediska na sociálních sítích.

Statistici hodnotili život v obcích: v kraji má nejlepší výsledek Olomouc, propadla ale v dostupnosti bydlení

Portál Obce v datech zveřejnil i letos kompletní porovnání 206 obcí s rozšířenou působností z celé České republiky. V žebříčku, který odborníci sestavují na základě statistických ukazatelů, se z obcí Olomouckého kraje umístila nejvýše Olomouc na...

Čerstvě napadaný sníh rozšiřuje i možnosti pro příznivce běžeckého lyžování. Například v Jeseníkách kromě tras z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu mohou nadšenci vyrazit také do stopy právě z Červenohorského sedla. Pro zážitky na běžkách nemuseli lidé o víkendu ani jezdit na hory. Běžkaře bylo možné díky předchozímu vydatnému sněžení spatřit i na Olomoucku například na trase z Pohořan do Radíkova či v okolí Lošova.

Horská služba tento týden vyhlásila v Jeseníkách první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V nejvyšších partiích hor nyní leží několik desítek centimetrů sněhu, na hřebenech hor je sníh místy navátý až do jednoho metru. Loni byl první stupeň v Jeseníkách vyhlášen již na začátku prosince, tehdy leželo v horách 35 centimetrů sněhu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Běžky na Červenohorském sedle

Štítky Zima, lyžování, běžky, Jeseníky, Hlubočky, Červenohorské sedlo, Branná, Hrubá Voda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sjezdovky i běžkařské stopy zaplnili lyžaři. Zimní sporty lákaly v Jeseníkách i u Olomouce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.