Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Statistici hodnotili život v obcích: v kraji má nejlepší výsledek Olomouc, propadla ale v dostupnosti bydlení

Portál Obce v datech zveřejnil i letos kompletní porovnání 206 obcí s rozšířenou působností z celé České republiky. V žebříčku, který odborníci sestavují na základě statistických ukazatelů, se z obcí Olomouckého kraje umístila nejvýše Olomouc na 46. příčce. V těsné závěsu je pak Litovel. Naopak nejnižší index vypočítal portál Jeseníku, lázeňské město je v republikovém pořadí 173.

I tentokrát prošlo hodnocením projektu také třináct obcí s rozšířenou působností z Olomouckého kraje. Server porovnává 29 dílčích indexů, ze kterých sestaví celkový výsledek. První příčky pomyslného žebříčku kvality života obsadily stejně jako v loňském roce Říčany a Praha. Poslední místa patří opět Karviné a Orlové.

V Olomouckém kraji zapsalo nejlepší výsledek krajské město, které si ale oproti loňskému roku o šestnáct příček pohoršilo. V celorepublikovém srovnání vyniká hanácká metropole například v indexu kin či železniční dopravy. Naopak v negativním slova smyslu pak v ukazateli finanční dostupnosti bydlení, kde Olomouci patří 195. místo z 206 hodnocených obcí.

Po půlroce bez objížděk. V Litovli skončila trojice dopravních staveb

Od začátku prázdnin museli řidiči využívat objížděk při cestách do Litovle z Olomouce či Uničova, letošní etapa rekonstrukce krajské silnice II/449 se blíží do finiše. Na Červenku a Uničov získal opravený úsek i s novým kruhovým objezdem při...

Výrazný posun směrem vzhůru zaznamenala Litovel, která loňské 82. místo vylepšila o třicet pozic. Podobné zlepšení vyhodnotil portál také u Mohelnice. Naopak Zábřeh se propadl o 52 příček na 132. místo, což představuje největší propad ze všech více než dvou stovek obcí.

Nad polovinou žebříčku se drží Konice. Město na Prostějovsku má nadstandardní výsledky v porovnání dostupnosti mateřských školek a dětských lékařů.

Zhruba o deset příček si pohoršil 142. Lipník nad Bečvou a hned jednu pozici za ním Přerov, další město z tohoto okresu – Hranice, se propadly o 29 pozic na 75. místo.

Okolo sté pozice se drží Prostějov, o něco níže pak Šternberk a Šumperk. Pořadí uzavírá z měst Olomouckého kraje Jeseník. Odlehlejší okresní město na severu kraje má sice velmi příznivé hodnocení znečištění vzduchu, kapacity mateřských a základních škol či spolků a zájmových sdružení, přesto je až na 173. příčce v České republice. Nízké jsou totiž například indexy v kategorii silniční síť, pracovních nabídek, stěhování mladých či přírůstku obyvatelstva.

Obce v datech
Data pro porovnání získává automatizovaným robotickým vytěžováním Big Dat a ve spolupráci s veřejnými institucemi a dalšími subjekty (např. Český statistický úřad, CERMAT, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Úřad práce České republiky, Unie filmových distributorů, Cenová mapa a další).
Projekt neinterpretuje kvalitu jednotlivých objektů, respektive subjektivní dostatečnost/nedostatečnost, ale jejich relativní počet/dostupnost vzhledem k obci v ČR s nejvyšším počtem/dostupností. Například obyvatelé malé obce v blízkosti Prahy mohou mít dle našeho indexu nízkou dostupnost lékáren, ale dle jejich mínění je stav dostatečný, neboť dojíždí do Prahy, kde je počet lékáren vysoký. Výsledky je proto nutné vnímat v širším kontextu.
Zdroj: obcevdatech.cz

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Společnost, statistika, hodnocení, školství, bydlení, doprava, město, Jeseník, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistici hodnotili život v obcích: v kraji má nejlepší výsledek Olomouc, propadla ale v dostupnosti bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.