Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Leopard pálí na Libavé. Armáda zveřejnila klip z výcviku s německým tankem

Na konci minulého roku převzal 73. tankový prapor v Přáslavicích první ze starších německých tanků Leopard, nyní se těžkou bojovou technikou vojáci seznamují ve výcvikovém prostoru Libavá nedaleko Olomouce. Německé tanky získala česká armáda od západních sousedů jako kompenzaci za vyslání tanků T-72 na Ukrajinu.

„Mrazivá Libavá poprvé pocítila ostré zaseknutí drápů našeho Leoparda. Naši tankisté potřebují kvalitní a prověřený tank NATO. Proto si ho taky pořádně proklepli. Střelba z kanónu a kulometů, jízda v terénu či zadýmení. Vše na jedničku. Mrkněte jak mu to šlo,“ napsali zástupci Armády České republiky k videoklipu z výcviku s Leopardem na sociálních sítích.

Česká republika dostane z Německa celkem čtrnáct starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Už loni na podzim se na ovládání odlišného typu těžké techniky zaměřilo osm řidičů tanků a techniků Armády ČR na úvodním přeškolovacím kurzu. Výcvik na tanky Leopard se odehrával ve středisku německé armády v Munsteru poblíž Hamburku a čeští tankisté si při něm vyzkoušeli jízdu v terénu a dokonce i na kruhovém objezdu. Zkušenosti pak mohli využít při cvičeních v domácích podmínkách na Libavé.

Tanky Leopard podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro českou armádu znamenají skutečný přechod na moderní platformu. Česko se tak zbaví závislosti na ruské technice.

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku

Tanky Tomáš, samohybná houfnice Dana M2, raketomety či bojová vozidla pěchoty. Řadu rozličných kusů bojové techniky dodává šternberský podnik Excalibur Army na Ukrajinu, kde probíhá od loňského února válečný konflikt. Na prohlídku závodu zavítal...

 

Tanky Německo České republice darovalo jako kompenzaci za výzbroj sovětského původu, která putovala na Ukrajinu k ochraně před ruskou agresí. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku za asi 4,5 miliardy korun.

„Oba tanky jsou si v mnohém podobné. Mají například automatickou převodovku a čtyři rychlosti dopředu. Výhodou Leopardu je oproti T-72M4CZ systém protiběžných pásů, které tank otočí na místě. U německého vozidla je také podstatně jednodušší přístrojová deska, u T-72 je naopak řada sdělovačů, budíků a ovladačů, které si musí řidič hlídat,“ uvedl jeden z českých tankistů pro web ministerstva obrany poznatky z přeškolovacího kurzu na řízení tanku Leopard.

Šternberská zbrojovka očekává skokový růst miliardový tržeb. Plánuje výstavbu haly i nábor pracovníků

Šternberská společnost Excalibur Army, která se věnuje výrobě, modernizaci a opravě vojenské techniky, navýšila za rok 2021 tržby na takřka 2,5 miliardy korun. Zisk přesáhl dvě stě milionů, za rok 2022 pak zaznamenala firma až několikanásobný...

 

Darované stroje původně využívala švýcarská a německá armáda. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. Kromě samotných strojů česká armáda dostane také náhradní díly, munici a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun. Bojové tanky by měly dorazit do konce příštího roku, vyprošťovací vozidlo využívající podvozek Leopard 2 do poloviny roku 2024.

Výcvik se staršími tanky Leopard 2A4 mohou čeští vojáci zužitkovat v budoucnu v případě pořízení nejnovější verze Leopard 2A7+. Ministerstvo obrany zpracovává studii týkající se nákupu nových tanků. Ministryně Černochová ale před časem nevyloučila ani oslovení Jižní Koreje, která nabízí stroje K2 Black Panther.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky Tank, Leopard, technika, vojáci, armáda, výcvik, Libavá, tank Leopard, Přáslavice, Armáda ČR, německý tank, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Leopard pálí na Libavé. Armáda zveřejnila klip z výcviku s německým tankem  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.