Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku

Tanky Tomáš, samohybná houfnice Dana M2, raketomety či bojová vozidla pěchoty. Řadu rozličných kusů bojové techniky dodává šternberský podnik Excalibur Army na Ukrajinu, kde probíhá od loňského února válečný konflikt. Na prohlídku závodu zavítal premiér Petr Fiala, při návštěvě pokřtil prototyp vyprošťovacího vozidla a napsal vzkaz na kanón zmodernizovaného tanku T72.

 

V halách šternberské společnosti Excalibur Army je rušno, společnost musí navyšovat výrobní kapacity. Firma se nyní intenzivně zaměřuje například na modernizaci tanků T72 ve vlastní variantě nazvané Tomáš podle prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. „U těchto tanků probíhá hloubková modernizace. Jsme schopni jich vyrobit přibližně pět měsíčně. Jsou velmi důležité v kontextu Ukrajiny, pro tamní armádu představují významnou pomoc při obraně jejich země,“ prohlásil Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak group, pod kterou spadá i šternberská Excalibur Army.

K přestavbě se používají vyřazené tanky z různých armád zejména východní části severoatlantické aliance. „Jsou rozebrány do šroubku, proces trvá u jednoho tanku tři měsíce a vyžaduje si několik tisíc hodin lidské práce,“ podotkl Čírtek. Tanky tohoto typu směřovaly na Ukrajinu už loni, modernizaci jednoho z obrněných vozidel zaplatili i lidé, kteří ve veřejné sbírce nazvané Dárek pro Putina dali dohromady potřebných 33 milionů korun.

Dalších 90 tanků, které se budou ve Šternberku renovovat v letošním roce, zaplatily Spojené státy americké a Nizozemsko.

Ze Šternberka vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš. Češi se na něj složili ve sbírce

Ze Šternberka v těchto dnech vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš, na který se Češi složili v kampani Dárek pro Putina. V rekordně krátkém čase dalo jedenáct tisíc lidí dohromady 33 milionů korun. Tank pojmenovaný po prvním československém prezidentovi...

S rozsáhlými zakázkami nejen pro válečný konflikt na Ukrajině souvisí i potřeba rozšíření výrobních kapacit. „Plánujeme výstavbu nové haly s investicí pět set milionů korun a instalaci nových technologií za 150 milionů korun. Nyní se domlouváme s některými zákazníky, jestli mohou se svou objednávkou počkat. Prioritou je pro nás dodávka na Ukrajinu,“ uvedl mluvčí Čírtek s tím, že ke stávajícím šesti stovkám zaměstnanců by Excalibur Army rád přijal dalších přibližně dvě stě nových pracovníků.

„Není bez zajímavosti, že u nás pracuje i několik desítek Ukrajinců. Má to pro ně ještě další motivaci, podílí se na výrobě techniky, která slouží k obraně jejich země,“ doplnil mluvčí.

V Česku loni obžalovali za schvalování ruské agrese na Ukrajině nejméně šest lidí

Státní zástupci v souvislosti se schvalováním ruské agrese na Ukrajině podle evidence Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) loni obžalovali nejméně šest lidí, z toho zatím v pěti případech soudy rozhodly o potrestání. Oznámil to mluvčí...

V pondělí odpoledne zavítal do podniku premiér Petr Fiala (ODS), který nejprve pokřtil šampaňským prototyp vyprošťovacího vozidla Treva 30 a mohl si prohlédnout i nové houfnice Dita či Morana ráže 155 milimetrů. Uvnitř montážní haly se pak podepsal na tankový kanón zrekonstruovaného obrněnce. „Děkuji za možnost napsat na tank krátký vzkaz statečným ukrajinským obráncům. Chtěl bych poděkovat i občanům České republiky a ocenit podporu veřejnosti, která se odráží i ve veřejných sbírkách,“ řekl Fiala novinářům a přidal uznání šternberské firmě. „Tento závod patří společně s Tatrou mezi naše klíčové výrobce pozemní vojenské techniky. Devadesát pět procent produkce míří do exportu. Za poslední roky zde vznikla nová pracovní místa, daří se jim vyvíjet nové technologie, a to velice oceňuji,“ komentoval předseda vlády.

Premiér Fiala zdůraznil i potřebu další podpory ukrajinským občanům a vojákům. „Aby Ukrajina mohla uspět, tak potřebuje naši pomoc. Ruská převaha je obrovská, stejně tak obrovská je ale statečnost ukrajinských lidí. Je naše povinnost jim pomoct nejen proto, že bojují za správnou věc a nezávislost své země. Ale my tou pomocí současně pomáháme sobě, zajišťujeme tím svou budoucí bezpečnost,“ zakončil Petr Fiala.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, válečný konflikt, podpora, tank, tanky, T72, výroba, podnikání, Excalibur Army, zbrojovka, zbraně, houfnice, Šternberk, Olomoucký kraj, Petr Fiala, premiér, premiér Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.