Počasí dnes8 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Neriskujte na zamrzlých plochách. Hasiči radí a trénují, co dělat v sevření ledové vody

Začátek února opět přináší chladnější dny a nejen na severu Olomouckého kraje se vodní plochy pokrývají vrstvou ledu. Na většině míst ale pohyb po zamrzlé hladině není bezpečný a hrozí proboření. Hasiči pravidelně nacvičují různé varianty záchrany lidí z nebezpečného ledového sevření a radí, jak riskantní situaci předcházet.

Hasiči se podle mluvčí Lucie Balážové v průběhu zimy setkávají s případy, kdy ze zamrzlých rybníků či jezer zachraňují různá divoká zvířata, při venčení se mohou do problémů dostat i psi. Dramatické situace v ledové vodě se ale nevyhýbají ani lidem. „Takto jsme například zachraňovali ženu, která se na nestabilní led vydala pro svého psa, který se probořil do jezera Poděbrady nedaleko Olomouce,“ upozorňuje mluvčí HZS Olomouckého kraje.

VIDEO: Při požárech v Olomouckém kraji loni zemřelo nejvíc lidí za poslední čtyři roky

Téměř osm tisíc výjezdů, což je asi dvacet denně, měli v loňském roce hasiči v Olomouckem kraji. U dopravních nehod, požárů, přívalových dešťů, vichřic nebo úniků nebezpečných látek zachránili 2300 lidí a evakuovali jich dalších šest tisíc....

Všichni hasiči zařazení do výjezdových jednotek v zimních měsících absolvují výcvik záchrany z ledu. Jak takový trénink vypadá naznačuje klip ze cvičení na vodní nádrži Krásné u Šumperka či fotografie z výcviku jesenických hasičů na rybníku Bobrovník v Lipové-lázních. „Šumperští hasiči v lokalitě Krásné trénovali různé metody záchrany tonoucího a jeho transport po nestabilním ledu na břeh. Podle scénáře měli zajistit tonoucího při vědomí, v bezvědomí, poradit si museli také s člověkem, který se při záchraně ve stresu brání. Využili různé záchranné metody a prostředky, jako například páteřní desku, házecí pytlíky či záchranný pás. Součástí výcviků bývá také nasazení nafukovacího člunu, pokud to přírodní podmínky a ledová vrstva dovolí,“ přiblížila Lucie Balážová.

Hlavním pravidlem je podle hasičů nevstupovat na led, pokud nemá zamrzlá vrstva tloušťku alespoň deset centimetrů, led by pak měl mít namodralou barvu. Pokud lidé uslyší při vstupu na led praskání, měli by se hned vrátit zpět na břeh. „Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, volejte na tísňovou linku. Nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje. Klekněte si nebo se plazte. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano,“ uvádí základní postupy pomoci v život ohrožující situaci hasičský záchranný sbor.

Současné počasí stále bezpečný pohyb po ledu na řadě míst neumožňuje. „Během posledních dnů docházelo vlivem nízkých teplot k částečným zámrzům hladin na některých nádržích a jezových zdržích. Tloušťky ledu na vodních nádržích pohybují maximálně v řádu jednotek centimetrů, proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat.  V následujících dnech má navíc dojít k oteplení. Ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabena a prolomení ledu tak hrozí i při menším zatížení,“ varuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, výcvik, led, záchrana, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Neriskujte na zamrzlých plochách. Hasiči radí a trénují, co dělat v sevření ledové vody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.