Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Při požárech v Olomouckém kraji loni zemřelo nejvíc lidí za poslední čtyři roky

Téměř osm tisíc výjezdů, což je asi dvacet denně, měli v loňském roce hasiči v Olomouckem kraji. U dopravních nehod, požárů, přívalových dešťů, vichřic nebo úniků nebezpečných látek zachránili 2300 lidí a evakuovali jich dalších šest tisíc. Oproti předloňskému roku se zvýšil počet zásahů, zraněných i mrtvých.

Ranní požár nákladního auta zablokoval v úterý okresní silnici 437 u Velkého Újezdu nedaleko Olomouce v. Hasiči museli při boji s plameny vyřezat díru do nákladního prostoru, ve kterém byly palety s potravinami. Po osmé hodině bylo místo se...

"Loni jsme hasili 1040 požárů, což je nejvyšší číslo za poslední čtyři roky. Naše statistiky evidují o 140 požárů víc než v roce 2021. Zachránili jsme při nich 62 lidí a 505 osob jsme evakuovali. V přímé souvislosti s požárem loni zemřelo devět lidí. To je nejvíce za poslední čtyři roky. Při požárech se zranilo 79 lidí a také 16 hasičů," přiblížila statistiku mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Škody se vyšplhaly na téměř 175 milionů, hasiči však dokázali zachránit další majetek za více než půl miliardy korun. 

Nejčastěji hasiči zasahují u technických pomocí, záchrany osob a zvířat, loni jich bylo přes čtyři tisíce. Šlo například o následky vichřic, povodní, přívalových dešťů nebo sesuvů půdy a rovněž otevírání bytů, vyproštění osob z výtahu nebo likvidaci obtížného hmyzu. "Kromě lidí jsme pomáhali také zvířatům, například labutím, dravcům, exotickému ptactvu a dalším druhům, koním, vysoké zvěři, kočkám i psům," poznamenala mluvčí hasičů.

Hasiči loni pomáhali u 1233 dopravních nehod, 46 kolizí na železnici a dvou leteckých nehodách. "Činnost našeho sboru navíc prověřil válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojená uprchlická krize, na jejímž řešení jsme se výraznou měrou podíleli. Stovky našich příslušníků a zaměstnanců pomáhaly válečným běžencům v krajském asistenčním centru a činí tak dosud," uvedla v tiskové zprávě mluvčí hasičů.

Krajské operační středisko hasičů loni přijalo na tísňových linkách více než 93 tisíc hovorů.

Rok 2022 v Olomouckém kraji z pohledu hasičů
Počet zachráněných osob: 2306
Počet evakuovaných osob: 5929
Počet zraněných: 1637
Počet usmrcených: 216
Počet zachráněných osob u požárů: 62
Počet evakuovaných osob u požárů: 505
Počet zraněných u požárů: 79
Počet usmrcených u požárů: 9

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky požár, úmrtí, zásahy, hasiči, statistika, Olomoucký kraj, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Při požárech v Olomouckém kraji loni zemřelo nejvíc lidí za poslední čtyři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.