Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Největší strach z kriminality mají obyvatelé Olomouce na vlakovém nádraží a v parcích

Hlavně na hlavním vlakovém nádraží a v parcích mají obyvatelé Olomouce strach z kriminality, krádeže nebo přepadení. Naopak v centru města či na autobusovém nádraží se cítí bezpečněji. Vyplývá to z výzkumného projektu zaměřeného na mapování strachu, který radnice provedla společně s Univerzitou Palackého.

V Olomouci žije přes osm stovek lidí bez domova, část je přímo na ulici nebo ve squatech

V stotisícové Olomouci žije přes osm stovek lidí bez domova, na ulici nebo ve squatech jich pobývá zhruba přes stovku, zbytek v zařízeních sociálních služeb nebo na ubytovnách. Strážníci evidují asi dvě desítky míst například v lesících, pod...

Do dotazníkového šetření se v tomto projektu zapojilo 811 respondentů, do analýzy byly zařazeny odpovědi 637 lidí. Bezmála polovina respondentů uvedla, že nejčastěji pociťuje strach z kriminality na hlavním vlakovém nádraží. Své obavy účastníci výzkumu zdůvodnili přítomností bezdomovců, opilých lidí a narkomanů.

Druhým nejčastěji zmiňovaným prostorem byly parky a zelená prostranství, kde má obavy z kriminality pětina respondentů. Naopak jen devět procent respondentů označilo z pohledu kriminality za problematické centrum města a šest procent autobusové nádraží.

Častěji strach z kriminality uváděly ženy než muži a také lidé starší 65 let než mladí ve věku 15 až 29 let. "Ženy a osoby ve věku 65 a více let do mapy označovaly také více míst, kde pociťují strach z kriminality," uvedli autoři koncepce.

Podle názorů respondentů by úřady měly systematičtěji pracovat s bezdomovci, zasadit se o častější přítomnost policistů v ulicích a více se věnovat rizikové mládeži.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky průzkum, vlakové nádraží, park, strach, kriminalita, Olomouc, kriminalita, Univerzita Palackého v Olomouci, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší strach z kriminality mají obyvatelé Olomouce na vlakovém nádraží a v parcích  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.