Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Část jabloňových sadů v Mostkovicích šlo k zemi. Nemůžeme dál dotovat ztráty, vysvětlují to pěstitelé

Část jabloňových sadů, které jsou v Mostkovicích u Prostějova již desetiletí, museli zdejší ovocnáři vykácet. Tvrdí, že pěstování jablek se jim absolutně nevyplatí a nemohou dál dotovat ztráty. Jablka z Mostkovic byla velmi oblíbená a jezdily si pro ně stovky lidí.

"Museli jsme zrušit asi čtyři hektary, třikrát až čtyřikrát větší plocha sadů však stále zůstává, jde o ty lepší odrůdy a v pěstování jablek chceme dál pokračovat. V poslední době se to ovšem absolutně nevyplácí. Jen za sklizeň jsme dali dva miliony korun. A co když pak jablka neprodáte? V tom nemůžeme dál pokračovat. V supermarketech jsou jablka z Polska, Maďarska a ze Slovenska, ale české ne," vysvětlila předsedkyně Zemědělského družstva Moravan Irena Šťastná

Podle ní je zájem maximálně o padaná jablka, kde je však cena v řádu několika korun za kilogram. "Je to smutné a velmi nás to mrzí. Pětatřicet let jsme tady a vždycky zde sady byly. Ale nerušíme je jenom my, sady se ruší i jinde po republice. Ministerstvo to bohužel asi nezajímá," zlobí se. 

Pokácené jabloňové dřevo nyní družstvo nabízí zájemcům na prodej, co bude s uvolněnými pozemky zatím není jasné. Nejprve se musí dřevo odvézt, poté zlikvidovat také kořeny. "To je běh na delší trať, to může trvat několik měsíců," podotkla předsedkyně družstva.

Podle odhadů ovocnářů letos v České republice zmizí nebo už zmizelo asi 10 procent jabloňových sadů. Plochy snižuje například i společnost Úsovsko na Olomoucku, kde jde letos o úbytek kolem 40 hektarů.

Ceny potravin se uklidní i bez regulace, předpokládá ekonom Aleš Rod

Je na místě, aby politici určovali výši marže obchodů? Jak by měli lidé v době stoupající inflace chytře spořit? Nejen o tom se v dalším díle seriálu Bez servítků rozpovídal ekonom a člen NERV Aleš Rod, který se regulacemi a ekonomií veřejného...

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že se pěstování ovoce snaží podporovat dotacemi z národních i evropských zdrojů. Loni ovocnářům vyplatilo téměř 450 milionů korun, letos bude částka podobná. Stát podporuje například zakládání nových sadů, budování závlah, sdružování producentů do odbytových organizací nebo hospodaření v režimech integrované produkce a ekologického zemědělství. 

"Ministerstvo si je vědomé nelehké situace ovocnářů a snaží se ji řešit, také proto byla v roce 2022 pěstitelům jablek kromě výše popsaných podpor navíc vyplacena také mimořádná podpora ve výši 100 milionů korun. O podobnou mimořádnou podporu usiluje ministerstvo i pro tento rok," popsal mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB František Koudelka

Štítky sad, Mostkovice, jablko, kácení, rušení, Prostějov, Polsko, Irena Šťastná, Maďarsko, Slovensko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část jabloňových sadů v Mostkovicích šlo k zemi. Nemůžeme dál dotovat ztráty, vysvětlují to pěstitelé  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.