Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zlatá plavkyně v kilometrovém závodu Andrea Klementová zachránila život jiné otužilkyni, která se topila

Hrdinský čin má na svém kontě úspěšná třebíčská otužilkyně Andrea Klementová. Během závodů v Zářičí na střední Moravě totiž zachránila život jiné plavkyni. Ta se topila ve studené vodě.

Víkendový závod odstartovali plavci na 100 metrů. Během jejich závodů se rozvičovali ti, kteří plavali jeden kilometr. Mezi nimi byla i závodnice Andrea Klementová. Otužilci si nasazovali si čepice, brýle, protahovali se, a vtom se z vody ozývaly zvláštní zvuky a bylo vidět mávání rukou. Mezi plavci na břehu se začalo ozývat: ,,Tam se někdo topí.“

Odhodila kabát a skočila do vody 

Andrea Klementová v tu chvíli zpozorněla také, ani vteřinu nezaváhala, odhodila svůj kabát, který měla v tu chvíli ještě oblečený, skočila do vody a okamžitě plavala k ženě, která se v tu chvíli topila. 

Andrea Klementová se narodila v roce 2003, od dětství žije v Třebíči, dříve se věnovala klasickému plavání. To se ale změnilo v roce 2019 během uzavírky plaveckých bazénů, kdy se začala věnovat zimnímu plavání.

Úspěchy: Na mistrovství světa v zimním plavání v roce 2022 v Hlohově v Polsku získala 4. místo ve volném způsobu a v motýlku, ve své kategorii získala dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili, v mistrovství světa roce 2023 v Samoëns ve Francii získala dvakrát 4. místo, ve své kategorii získala 5 stříbrných a dvě bronzové medaile. V roce 2023 se stala mistryní republiky v zimním plavání ve stylu prsa a také ve volném způsobu.

Andrea Klementová je zároveň nositelkou ocenění Sportovec města Třebíče.

„Když jsem doplavala k ženě, strašně kašlala a bylo vidět, jak kdyby se dusila. Když jsem k ní doplavala, anglicky jsem jí řekla, že bude vše ok, protože na mě při běhu do vody volali, že neumí česky. Chtěla jsem jí sama táhnout k břehu, v tu chvíli mi ze záchranného člunu hodili plovák, který jsem strčila pod ní, a plavala jsem s ní směrem ke břehu. Žena postupně na plováku začala vykašlávat vodu a celou cestu mi anglicky slabým hlasem děkovala. Po vytažení ženy na břeh se k ní všichni seběhli a já musela rychle na start svého kilometru,“ líčí víkendový nepříjemný zážitek s dobrým koncem dvacetiletá plavkyně Andrea Klementová. 

Jakýmsi zadostiučiněním mohlo být pro Andreu to, že svůj kilometrový závod následně zaplavala ve skvělém čase a nenašla přemožitele. „Předplavala dokonce i muže, takže byla celkovou vítězkou jednoho kilometru a hrdinkou celého dne," stojí ve facebookové skupině třebíčského Klubu ledních medvědů, jehož členkou je právě i Andrea Klementová. 

V neděli Andreu čekal další závod v Praze na plaveckém bazénu v Podolí, kde měla odplavat pět kilometrů.  Tento závod pro ni ale nakonec nebyl tak úspěšný jak v sobotu. Andrea to ale bere sportovně. ,,Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,” hodnotí nedělní závod Klementová. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Klub ledních medvědů Třebíč

Štítky plavkyně, otužilkyně, plavání, závod, pomoc, záchrana, život, Andrea Klementová, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatá plavkyně v kilometrovém závodu Andrea Klementová zachránila život jiné otužilkyni, která se topila  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.