Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mlaskání, bubnující kapky nebo prskavky. Jeskyně Na Špičáku představuje tajnou řeč netopýrů

Návštěvníci Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku budou mít možnost poslechnout si tajnou řeč netopýrů a vrápenců, kterou běžné ucho neslyší. Hlasy chráněných savců zachytily speciální detektory, jeskyně bude první v Česku, která turistům fascinující signály nabídne během standardní prohlídky.

Netopýři a vrápenci své signály vysílají na ultrazvukových frekvencích, vysoké tóny lidské ucho není schopné zachytit. Prostřednictvím speciálních detektorů je nyní vědci dokázali převést do slyšitelné podoby. 

"Přemýšleli jsme o nějaké novince na letošní hlavní sezónu a zároveň jsme chtěli přijít s něčím, co jinde nemají. Náš podzemní labyrint je tou nejmenší zpřístupněnou jeskyní v zemi, je na poměrně odlehlém místě, má ale své jedinečné kouzlo. A díky tajuplným hlasům netopýrů by mohl ještě více získat na popularitě," je přesvědčena vedoucí Správy Jeskyně Na Špičáku Andrea Švubová

Echolokační volání zvířecích letců návštěvníci uslyší v Dómu naděje, kde se konají občasné koncerty, protože má výbornou akustiku. Od nynějška se návštěvníci mohou těšit i na čtyři netradiční ukázky. "Vybrali jsme letouny, které v jeskyni pravidelně potkáváme. Na prvním místě je to vrápenec malý, náš nejčastější zimní spáč. Další hlasy patří netopýru brvitému, velkému a také rezavému, který pod Špičákem sice nehibernuje, ale běžně se pohybuje v okolních lesích. Každý hlas je originál, každý zní úplně jinak a lidé si pod nimi mohou představit ledacos, třeba mlaskání, bubnující kapky deště nebo prskavky na narozeninovém dortu," popisuje průvodkyně Soňa Cundrlová.

Hlasy se podařilo zaznamenat prostřednictvím takzvaných bat detektorů, které je převádějí do slyšitelného spektra. "Místní letouni je tudíž nebudou vnímat a ani je nebudou nijak rušit v jejich běžných aktivitách," ubezpečil Jiří Šafář z Agentury ochrany a přírody České republiky.

Počty netopýrů jsou v Javoříčských jeskyních rekordní. Svědčí jim teplo

Populace netopýrů ve sledovaných lokalitách v Olomouckém kraji roste. Například Javoříčské jeskyně hlásí vůbec nejvyšší počty těchto přísně chráněných savců za celou dobu jejich sledování. V jeskyních v letošní zimě vůbec poprvé zimuje více než...

Netopýři a vrápenci vydávají chvěním hlasivek v hrtanu série krátkých ultrazvukových signálů, které vysílají otevřenou tlamou či nozdrami, a odrazy vln od překážek zachycují citlivým sluchem. Tak získávají ve tmě informaci o prostoru, ve kterém se pohybují, a rovněž o výskytu potravy, zejména hmyzu.

Jeskyně Na Špičáku je jednou ze čtrnácti zpřístupněných jeskyní v péči Správy jeskyní České republiky. Podzemí je součástí Národní přírodní památky Na Špičáku vyhlášené roku 1970 na ploše 7,05 hektaru. Jeskyni vytvořily ledovcové vody při periferii čtvrtohorního kontinentálního ledovce. Je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR s historickými nápisy na stěnách datovanými z roku 1519 a odborně zrestaurovanou renesanční malbou Adorace Krucifixu z poloviny 16. století.

Tajemné podzemí poblíž lomu takzvaného supíkovického mramoru je turistům otevřeno už od roku 1885. Z dosud známé celkové délky 410 metrů je zpřístupněno 220 metrů chodeb a síní. Jeskyně je významným zimovištěm netopýrů a vrápenců.

Ohodnoť článek

Foto Jeskyně Na Špičáku

Štítky netopýři, hlasy, signály, řeč, detektor, Jeskyně Na Špičáku, jeskyně, Česko, okres Jeseník, Supíkovice, Špičák, Jiří Šafář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlaskání, bubnující kapky nebo prskavky. Jeskyně Na Špičáku představuje tajnou řeč netopýrů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.